Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Principalele concluzii dupa a treia dezbatere a candidaților republicani. Donald Trump a fost din nou absent

Principalii competitori pentru nominalizarea Partidului Republican la alegerile prezidențiale din 2024 l-au atacat miercuri fostul președinte, Donald Trump, în cadrul celei de-a treia dezbateri republicane. Acesția l-au acuzat pe fostul președinte – care nu a fost prezent nici la această dezbatere - că nu a reușit să pună în aplicare principalele sale obiective politice atunci când s-a aflat la Casa Albă.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis a declarat că Trump nu a reușit să construiască zidul de la graniță pe care l-a promis și a acumulat datorii federale. De asemenea, fostul guvernator al statului New Jersey, Chris Christie, a spus că problemele juridice ale lui Trump îl descalifică pe acesta pentru un nou mandat la Casa Albă.

Iată care au fost principalele momente din cadrul celei de-a treia dezbateri republicane.

Un accent pe politica externă. Păreri împărțite pe tema Ucrainei

Cei cinci republicani prezenți la dezbatere s-au întrecut în exprimarea sprijinului lor ferm pentru Israel. Dar în privința războiului din Ucraina, aceștia au avut păreri împărțite.

Senatorul american Tim Scott a declarat că Statele Unite au un "interes național vital în Ucraina" - dar a ezitat să spună dacă ar oferi mai mult sprijin militar Kievului. Nikki Haley, una dintre cele mai mari susținătoare a sprijinului pentru Ucraina, l-a criticat pe  Vivek Ramaswamy, care a declarat că „Ucraina nu este un model de democrație”. Haley consideră că SUA nu ar trebui să furnizeze Ucrainei bani, ci „echipamente și muniție pentru a câștiga”.

DeSantis a repetat ideea că statele europene trebuie să facă mai mult pentru a sprijini Ucraina, în timp ce SUA ar trebui să se concentreze pe amenințarea chineză.

Haley și DeSantis, confruntare pe tema Chinei

Haley și DeSantis, aflați la egalitate pe locul doi în cel mai recent sondaj NBC News/Des Moines Register Iowa Poll s-au atacat reciproc pe tema Chinei.

DeSantis a acuzat-o pe Haley că, în calitate de guvernator, a permis companiilor chinezești să intre în Carolina de Sud și că i-a scris "ambasadorului chinez o scrisoare de dragoste în care îi spunea ce prieteni grozavi sunt".

Haley a declarat că DeSantis a permis unei companii care produce avioane chinezești să extindă zonele de antrenament din apropierea unei baze navale și a condus o agenție care spunea că Florida este un "loc ideal pentru afacerile chinezești".

Avortul, un subiect sensibil

Mai mulți candidați au fost de acord că partidul trebuie să își îmbunătățească argumentele împotriva avortului. Dar candidații nu au găsit un numitor comun în ceea ce privește modul în care Partidul Republican trebuie să facă lucrul acesta, așa cum notează The Washington Post.

DeSantis a acuzat că partidul său a fost prins pe picior greșit în lupta împotriva referendumurilor la nivel de stat pentru a proteja accesul la această procedură. "Trebuie să faceți o treabă mai bună", a spus el despre partidul său. Haley și-a repetat poziția conform căreia o interdicție națională a avortului la 15 săptămâni are puține șanse să treacă într-un Congres divizat.

Între timp, Christie a spus că avortul este o problemă care ar trebui lăsată la latitudinea statelor.

O a patra dezbatere republicană a fost programată pentru 6 decembrie la Tuscaloosa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE