Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul vaccin personalizat împotriva cancerului. Vaccinul ARN mesager este testat pe pacienți voluntari din Marea Britanie

Primul vaccin personalizat din lume împotriva cancerului este deja în teste, în Marea Britanie.

Serul folosește tehnologia ARN mesager, la fel ca vaccinul împotriva COVID, și este realizat la comandă pentru fiecare pacient, în câteva săptămâni.

Mai întâi, medicii prelevează o mostră din tumoră, apoi este realizată o injecție personalizată împotriva cancerului, specifică tumorii pacientului respectiv.

Cercetările sunt într-un stadiu incipient, iar vaccinurile sunt disponibile doar pentru studii clinice pentru bolnavii din Marea Britanie care se oferă voluntari.

Primul pacient care a beneficiat de acest ser este un lector universitar. Deocamdată, este prea devreme pentru a spune dacă a fost vindecat complet, dar medicii sunt încrezători.

Specialist: Scopul final este de a vindeca pacienţii

Rezultatul este un vaccin personalizat împotriva cancerului, specific pentru tumoarea fiecărui pacient.

„Aceasta este foarte asemănătoare cu o terapie individualizată şi este mult mai inteligentă, în anumite sensuri, decât un vaccin. (Tratamentul) este personalizat pentru pacient - nu o poţi oferi următorului pacient pentru că nu te aştepţi să funcţioneze. Ei pot avea nişte antigeni noi comuni, dar este posibil să aibă propriii antigeni noi foarte aparte, care sunt importanţi pentru tumoarea lor şi, prin urmare, este cu adevărat personalizat. Scopul final este de a vindeca pacienţii de cancerul lor", a subliniat dr. Shaw.

Potrivit datelor din faza a 2-a, publicate în decembrie, persoanele cu melanom grav care au primit vaccinul, administrat în acelaşi timp cu medicamentul împotriva cancerului Keytruda de la MSD, au prezentat un risc redus cu aproape jumătate (49%) de deces sau de revenire a cancerului după trei ani, comparativ cu persoanele tratate numai cu medicamentul anticancer.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE