Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prima competiție de conducere defensivă din România debutează în luna iunie. DRIVING HERO pregătește tinerii pentru a deveni conducători auto responsabili!

Mii de tineri s-au înscris la preselecțiile organizate de Romania Driving Experience desfășurate în perioada 13-14 aprilie la Facultatea de Transporturi în Campusul POLITEHNICII București!

Romania Driving Experience și POLITEHNICA Bucuresti prin Facultatea de Transporturi continuă parteneriatul pentru conducere defensivă și siguranță auto și lansează DRIVING HERO - cel mai ambițios proiect de până acum dedicat generației tinere de șoferi.

Este primul eveniment din tara noastra care înglobează o competiție de conducere defensivă pentru șoferi amatori. Mii de tineri șoferi s-au înscris pentru a fi parte din program.

DRIVING HERO se adresează şoferilor începători sau cu experienţă şi presupune o tabără intensivă de antrenament pe circuit, pe baza tehnicilor de conducere defensivă şi sportivă, urmate de probe eliminatorii. Competiţia este parte din Festivalul DRIVING HERO şi se va desfăşura la Motorpark România în perioada 7-9 iunie 2024. Finalistul care va performa cel mai bine în cadrul probelor va câştiga titlul de DRIVING HERO şi va pleca acasă cu marele premiu în valoare de 5.000 Euro.

Colaborarea dintre Romania Driving Experience şi POLITEHNICA Bucureşti reprezintă un pas semnificativ către îmbunătăţirea calităţii conducătorilor auto din România şi promovarea siguranţei rutiere în rândul tinerilor.

"Prin acest parteneriat ne dorim să îi inspirăm şi să îi pregătim pentru a deveni conducători auto de excepţie, conştienţi de importanţa responsabilităţii lor pe drumurile noastre", declară Ilona Costea, Decanul Facultăţii de Transporturi. "Misiunea Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie POLITEHNICA Bucureşti este de a face educaţia de calitate accesibilă tuturor. Generaţii întregi de studenţi au avut şansa de a se dezvolta datorită acestei deschideri. Transportul reprezintă o componentă importantă şi indispensabilă a economiei, aflată în continuă dezvoltare, iar Facultatea de Transporturi pregăteşte în fiecare an sute de absolvenţi cu competenţe în aceste domenii", adaugă Ilona Costea.

"Driving Hero este cel mai ambiţios proiect al nostru de până acum. Este o obligaţie de ţară să accelerăm pledoaria pentru conducere defensivă, nu doar o necesitate", declară Silviu Toma, fondator Romania Driving Experience şi DRIVING HERO. "Ne dorim drumuri mult mai sigure şi, de aceea, sperăm că atât expertiza noastră, cât şi cea a partenerilor noştri de proiect, să reprezinte o fundaţie care să contribuie decisiv la formarea unei generaţii de şoferi pentru care gândirea proactivă la volan să devină un stil de viaţă", adaugă Silviu.

Înscrierile în competiţie au pornit şi au fost deschise până pe 31 martie, astfel că orice persoană majoră, posesoare de permis de conducere auto şi care nu a mai participat la competiţii sportive cu licenţă de pilotaj, s-a putut înscrie în proiect. Cei care vor fi selectaţi merg mai departe în preselecţiile, organizate similar cu cele din industria showbiz, în perioada 13-14 aprilie, la POLITEHNICA Bucureşti, unde se vor întâlni cu un juriu de specialitate. 16 concurenţi vor ajunge în competiţie. Evenimentul principal va avea loc în perioada 7-9 iunie pe circuitul Motorpark de lângă Bucureşti şi va îngloba, pe lângă competiţie, concerte şi activităţi specifice festivalurilor. Înscrierile în competiţie şi biletele la Festival sunt live pe www.drivinghero.ro

Despre Romania Driving Experience

DRIVING HERO este un proiect Romania Driving Experience, şcoala de conducere defensivă şi sportivă fondată de Silviu Toma, şi care se ghidează după o metodă certificată internaţional. Toţi instructorii echipei sunt certificaţi în Germania, iar misiunea Romania Driving Experience este de a le permite şoferilor să experimenteze în siguranţă fascinaţia de a conduce, fiind aliniată la proiectul Vision Zero al Comisiei Europene pentru Transporturi - zero decese din accidente rutiere până în 2050.

Costurile accidentelor rutiere

Datele preliminare ale noului raport anual al Comisiei Europene pentru Transporturi arată o scădere modestă, de 1%, a deceselor cauzate de accidente rutiere la nivelul Uniunii Europene în anul 2023. În ultimii 4 ani, doar 5 state membre se ţin de planul Uniunii de a atinge obiectivul de reducere cu 50% a deceselor rutiere şi a rănilor grave până în 2030, iar acestea sunt Belgia, Cehia, Danemarca, Ungaria şi Polonia. Până în 2050 Uniunea îşi propune eliminarea completă a deceselor cauzate de accidente rutiere, prin setul de măsuri al planului de acţiune strategic "Vision Zero". Cele mai sigure drumuri sunt în Suedia

(22/milion) şi Danemarca (27/ milion). Cu toate că anul trecut în România numărul deceselor cauzate de accidente rutiere a scăzut cu 5% faţă de 2022 şi cu 17% faţă de 2019, România şi Bulgaria rămân pe primele locuri în UE în această statistică, cu 81, respectiv 82 de decese din accidente rutiere raportate la milionul de locuitori, media UE fiind de 46. (Statistica Comisiei Europene Pentru Transporturi, 08.03.2024).

Conform raportului Road Safety Country Overview, publicat de European Road Safety Observatory, în România costurile sociale ale accidentelor rutiere (per persoană) sunt, de 1.048.000 euro în cazul deceselor, 136.200 euro în cazul răniţilor grav, respectiv 10.400 euro în cazul răniţilor uşor, ceea ce duce la concluzia că în România, costul social anual al accidentelor rutiere este de 3.32 miliarde de euro. O altă analiză publicată pe site-ul Comisiei Europene arată faptul că formarea permanentă a conducătorilor auto în domeniul conducerii defensive, asociată cu sisteme de evaluare şi motivare a conducătorilor auto în cadrul

companiilor, precum şi formarea specifică a categoriilor speciale de conducători auto (purtătorii de

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE