Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Evgheni Prigojin spune că Wagner nu va semna niciun contract cu ministrul rus al Apărării

Evgheni Prigojin, liderul grupului paramilitar Wagner, a declarat, duminică, că luptătorii lui nu vor semna niciun contract cu ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu.

Reacția lui Prigojin vine la câteva ore după ce ministrul Apărării a încercat să aducă detașamentele de voluntari sub controlul său, scrie Reuters.

Ordinul dat de ministerul rus al Apărării

Evgheni Prigojin a atacat în repetate rânduri conducerea militară de vârf a președintelui Vladimir Putin. El spune că nu au luptat cum trebuie în Ucraina și califică acțiunile lor drept trădare.

Nici Șoigu, nici șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, nu au comentat în public insultele și criticile lui Prigozhin.

Ministrul rus al Apărării a aprobat un ordin prin care obligă toate "unitățile de voluntari" să semneze contracte cu ministerul până la 1 iulie, potrivit site-ului oficial. Este o măsură despre care ministerul a spus că va crește eficiența armatei ruse.

Deși nu a fost menționat grupul Wagner, presa rusă a relatat că aceasta a fost o încercare a lui Șoigu de a-i pune la punct pe mercenari.

"Wagner nu va semna niciun contract cu Șoigu", a spus Prigojin.

Prigojin a declarat că Wagner a fost integrat în sistemul general și complet subordonat intereselor Rusiei, dar că structura sa de comandă extrem de eficientă ar fi afectată dacă ar trece sub Șoigu.

"Șoigu nu poate gestiona în mod corespunzător formațiunile militare", a declarat Prigojin, adăugând că Wagner și-a coordonat acțiunile din Ucraina cu generalul Serghei Surovikin, supranumit "generalul Armageddon" de către presa rusă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE