Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PREVIEW | Fotbal și „Pace!” la Paris. Corespondență din ziua finalei Champions League

Parisul este, de câteva zile, sub un adevărat asediu. Iar acest lucru se vede la tot pasul. În aeroport, în metrou, în gări, pe bulevardele largi și parcă mai aglomerate ca niciodată. Turiștii au revenit în număr mare după ridicarea restricțiilor din pandemie și azi au două motive în plus să se adune în capitala Franței: turneul de tenis la Roland Garros și finala Ligii Campionilor.

Se spune că Parisul era un oraș blocat dacă aici nu s-ar fi sărbătorit joi Înălțarea, ceea ce a însemnat că parizienii au avut zile libere și au ales să evadeze un pic de sub Arcul de Triumf, de pe Champs Elysee sau de pe lângă Tour Eiffel.

De ce președintele UEFA a ales Parisul

Inițial, finala din acest an a Ligii Campionilor, cea mai importantă și mai spectaculoasă competiție din fotbalul mondial de club, trebuia să se dispute la Sankt-Petersburg. Invazia Ucrainei de către Vladimir Putin a determinat UEFA să schimbe locul finalei.

Au fost mai multe propuneri: Londra, Berlin, Roma, Budapesta, Munchen... A fost ales Parisul, deoarece capitala Franței nu mai organizase o finală de Champions League din 2006, când Barcelona a învins Arsenal Londra cu 2-1. O finală care avea să însemne actul de naștere al marii echipe catalane.

În plus, președintele francez Emmanuel Macron a dost primul șef de stat european care s-a opus proiectului unei Super Ligi, plănuit de granzii cluburilor continentale, proiect în fața căruia Alexander Ceferin, președintele UEFA, s-a opus cu toți mușchii.

Nu ai voie în stadion cu o geantă mai mare decât o coală A4!

Securitatea pe străzile Parisului e maximă. Forțele de ordine patrulează cu mitraliera la piept. Aproximativ 7.000 de agenți vor asigura liniștea finalei. UEFA a trimis un comunicat posesorilor de bilete, potrivit căruia în stadion nu va fi permisă intrarea cu un bagaj mai mare decât o coală A4! Asta înseamnă, cel mult, o borsetă.

Forul european a organizat, pe lângă cele două fan zone-uri destinate celor două finaliste, alte două mini-orășele Champions League. Unul pe malul Senei, celălalt în apropierea lui Stade de France, arena care va găzdui finala. La fiecare, punctul de atracție îl reprezintă magazinul unde se vând suvenirurile cu marca oficială a luxoasei competiții. Nu doar fanii lui Liverpool ori cei ai lui Real se înghesuie.

De fapt, impropriu spus „se înghesuie”. Stau la cozi fani din toate colțurile lumii. Fără exagerare. Și se stă cam o oră și jumătate. Prețurile nu-s deloc mici. Tricourile sunt între 35 și 45 de euro, un fular face 25 de euro, un program de meci, care e de fapt un almanah de 120 de pagini, 10 euro. O insignă, un breloc, bat între 10 și 20 de euro.

Un mesaj pe mingea finalei: „Peace!”

Zeci de mii de oameni, fani ai celor două finaliste, vor veni la Paris fără să aibă bilet de meci. Pe piața neagră, prețul unui bilet „valsează” între 2.000 și 4.000 de euro, depinde de categorie. Pentru fanii lui Liverpool, cei mai mulți fără tichet, primăria din Paris a organizat un fan-zone special, în partea opusă a lui Stade de France, în care pot încăpea 45.000 de oameni.

Fiecare finală de Champions League are o minge personalizată. Acum, pe mingea dedicată finalei de la Paris s-a scris un mesaj: „Peace”!

La rece, cifrele finalei

  • Fiecare echipă va avea în stadion câte 20.000 de fani
  • Alte 12.000 de bilete au fost vândute către publicul neutru
  • 23.000 de bilete au fost repartizate de UEFA către federațiile naționale către cluburile participante la Champions League și către partenerii UEFA

Prețurile oficiale ale biletelor:

  • Cat 1: 690 euro
  • Cat 2: 490 euro
  • Cat 3: 180 euro
  • Cat 4: 70 euro

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE