Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețurile mari și lipsa ninsorilor i-au făcut pe turiști să ocolească stațiunile de schi din Serbia

Publicat de: Euronews

Prețurile mari și lipsa ninsorilor i-au făcut pe turiști să ocolească stațiunile de schi din Serbia și asta după doi ani în care pandemia de COVID și-a lăsat adânc amprenta pe afacerile din industria ospitalității. Hotelierii sârbi spun că cei mai mulți turiști străini de anul acesta sunt din China, dar speră să atragă și turiști din țările vecine. Pentru moment, pe pârtiile din Serbia se schiază doar pe zăpadă artificială.

Pe pârtiile din Serbia se schiază doar pe zăpadă artificială

Pârtiile muntelui Kopaonik fără zăpadă sunt o priveliște nu foarte obișnuită în această perioadă a anului. Chiar și așa zăpada artificială reușește totuși să-i mulțumească pe pasionații sporturilor de iarnă.

Turist: „Am venit să ne simțim bine și să vedem câte ceva, suntem aici pentru prima dată.”

Turist: „Mă aflu aici pentru prima dată, lăsați-mă să încerc.”

Turist: „Priveliștea aici este minunată, așa că e ok.”

Turist: „Sunt foarte mulți oameni pe trasee, este puțin ciudat, dar pentru noi, începătorii, este în regulă.”

Turist: „Nu am văzut niciodată un munte așa de lipsit de zăpadă la sfârșit de decembrie și schiez de mult timp.”

Reporter: „Care sunt prețurile din acest an?”

Turist: „Foarte mari, ca în fiecare an, dar cred că anul acesta sunt mai mari decât cele din anii precedenți. De exemplu, cafeaua obișnuită este 2,5 euro, espresso cu lapte este 3,5 euro.”

Dušan Aleksic, manager hotelier: „Comparativ cu anul trecut, prețurile au crescut cu aproximativ 10-15 procente, dar gradul de ocupare, după cum vedeți, este scăzut. Dacă va fi zăpadă, vor veni turiști, dacă nu, atunci mă îndoiesc.”

Kopaonik este singurul centru de ski din Serbia care nu a crescut prețurile la abonamente

Kopaonik este singurul centru de ski din Serbia care nu a crescut prețurile la abonamente și la alte servicii, iar dacă judecăm după numărul rezervărilor, sunt speranțe pentru mai mulți turiști. Cu o singură condiție: să ningă.

Darko Jovanovic, șeful operațiunilor de schi din Kopaonik: „Pentru noul an, ca în fiecare an, așteptăm turiști din țările din jur și din țările din fosta Iugoslavie. Avem, de asemenea, oaspeți străini. Actualmente cei mai mulți schiori sunt din China.”

În anul de referință 2019, înainte de pandemie, peste 20.000 de persoane s-au cazat aici pe parcursul sezonului de iarnă. Anul trecut au fost în jur de 15.000. Anul acesta sunt speranțe că se vor înregistra noi recorduri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE