Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețurile alimentelor au crescut în Germania cu 15%. Situația îi determină pe mulți locuitori să fie mai atenți când merg la cumpărături

Publicat de: Euronews

Inflația din Germania a scăzut la 6,1% în luna mai. Cu toate acestea, cea mai puternică economie europeană a înregistrat o nouă creștere a prețurilor pentru alimente, de aproape 15%, iar germanii simt tot mai acut aceste scumpiri.

Prețuri în creștere cu 15%

Christine Klar, care coordonează distribuția la o bancă de alimente din Berlin, spune că a observat o creștere celor care cer ajutor, pentru că totul s-a scumpit .

Christine Klar, coordonator al băncii de alimente: „Acum vin oameni care sunt la limita veniturilor lor. Ei spun că prețurile au crescut atât de mult. Și știu, sau au auzit, că beneficiază de ajutor de la banca de alimente, așa că vin. Înainte, se descurcau cu banii lor”.

Economiștii din Germania spun că va mai dura până când oamenii vor observa niveluri mai normale ale inflației, reflectate și în prețurile din magazine. Chiar dacă presiunea din domeniul energiei și al aprovizionării s-a atenuat, prețurile au continuat să crească direct proporțional cu mărirea salariilor. 

Situația îi determină pe mulți dintre cei care locuiesc în Germania să fie mai atenți atunci când vine vorba de cumpărături.

Biroul de statistică a precizat că salariile reale din Germania au fost cu 2,3% mai mici în primul trimestru față de anul precedent, în ciuda unei creșteri de 5,6% a salariilor nominale. Asta înseamnă că un  german, chiar dacă are un venit mai mare, poate cumpăra mai puțin decât anul trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE