Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețul petrolului crește din nou. Experții au spus motivul care determină creșterea costului țițeiului

Prețul petrolului Brent a atins marți dimineață un nou maxim din ultimele cinci luni, la 88,3 dolari pe baril. Aceasta a reprezentat o creștere săptămânală de 3,3% și o creștere lunară de 7,7%.

Prețul petrolului brut a avansat, de asemenea, cu 1% marți dimineață, ajungând la 84,6 dolari, având o creștere de 3,8% în această săptămână și de 8,4% în această lună, potrivit Euronews Business.

Acest lucru s-a datorat în principal escaladării tensiunilor geopolitice, în special în Orientul Mijlociu, precum și speculațiilor privind scăderea ofertei de petrol mexican în viitorul apropiat.

De asemenea, piețele petroliere încă resimt efectele comitetului Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC+), care a prelungit luna trecută reducerile voluntare pentru al doilea trimestru al anului.

Rapoartele mai bune decât se așteptau privind indicele PMI (Purchasing Manager's Index) din China și SUA au contribuit, de asemenea, la sentimentul pozitiv al petrolului.

Acest lucru se datorează faptului că investitorii se așteaptă ca aceste două țări să înregistreze în curând o creștere a cererii în sectoarele manufacturier și industrial.

Petrolul, la cel mai înalt nivel din octombrie 2023

Creșterea prețului petrolului a afectat și indicele FTSE 100, care a depășit marți dimineață pragul de 8.000 de puncte.

Referindu-se la acest lucru, Russ Mould, director de investiții la AJ Bell, a declarat într-o notă trimisă prin e-mail: "Creșterea continuă a prețului petrolului, pe fondul unei perspective de înăsprire a ofertei, este o îngrijorare pentru corporații și consumatori, deoarece este o forță inflaționistă majoră.

"Un avans de 0,8% la peste 88 de dolari pe baril plasează prețul materiilor prime la cel mai înalt nivel din octombrie 2023 și explică de ce Shell și BP au fost printre cele mai mari motoare pentru FTSE 100 astăzi. Producătorii de materii prime reprezintă o pondere mare în FTSE 100 și indicele se descurcă de obicei bine atunci când aceste acțiuni sunt licitate în sus.

FTSE 100 a urcat cu 0,6% și a ajuns la 8.000 în primele tranzacții, revenind la valori maxime care nu au mai fost văzute din februarie 2023. Acest lucru oferă un impuls psihologic investitorilor și implică faptul că indicele blue-chip din Marea Britanie mai are încă ceva viață în el."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE