Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Prețul petrolului a scăzut, dar la benzinărie carburanții nu au fost ieftiniți

De o lună, șoferii români plătesc sub opt lei/litru pentru benzină, după aplicarea măsurii compensării prețului cu 50 de bani, dar și pe fondul ieftinirii țițeiului pe bursele internaționale. Totuși, cotația petrolului a scăzut mai mult decât s-a văzut la pompă în România. În ultimele trei luni, prețul petrolului a scăzut cu 14%, iar cel al benzinei, doar cu 7%.

Pe 19 mai țițeiul brand costa 514 lei pe baril, iar benzina 8,14 lei pe litru. Pe 19 august, practic trei luni mai târziu, barilul a coborât la 443 de lei, iar benzina a ajuns la 7,55 lei/litru, preț compensat cu 50 de bani. Dacă analizăm evoluția din mai până în august vedem că țițeiul s-a ieftinit cu 14%, iar benzina doar cu 7%. Companiile petroliere nu au redus prețurile proporțional.

Același sortiment de țiței brand este procesat și de companiile petroliere din alte țări europene pentru a obține carburant. Prețul de vânzare diferă de la un stat la altul. Potrivit statisticii europene Oil Bulletin, la mijlocul acestei luni benzina se vindea în România cu un preț mediu de 1,65 de euro pe litru, ceea ce ne plasează pe locul 9 în Uniunea Europeană. Cel mai mic preț este în Ungaria: 1,29 de cenți, iar în clasament urmează Malta, Polonia, Croația, Slovenia, Bulgaria, Cipru și Luxemburg.

O parte dintre aceste țări au aplicat diverse măsuri sociale la pompă. De exemplu, în Ungaria prețurile carburanților sunt plafonate până la 1 octombrie. În Slovenia plafonarea a expirat în urmă cu câteva zile, iar în România există acea compensare de 50 de bani/litru, până la 30 septembrie.

Este de așteptat ca măsura compensării să nu mai fie prelungită de la 1 octombrie. Președintele PSD Marcel Ciolacu a spus recent că nu ar mai fi necesară, pentru că prețurile s-au reglat automat. Cu o zi înainte de aplicarea ordonanței de compensare de 50 de bani/litru benzina se vindea cu 8,65 lei/litru, iar motorina cu 9,22lei/litru. Măsura, dar și evoluția favorabilă a cotațiilor petrolului au dus la ieftinirea cu până la 13% a carburanților, până în acest moment.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE