Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Preşedintele Consiliului European, vizită-fulger în Ungaria pentru a dezamorsa tensiunile cu Viktor Orban

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, ajunge la începutul săptămânii viitoare în Ungaria pentru a domoli tensiunile cu Viktor Orban.

Premierul ungar ameninţă că va bloca deciziile cheie privind Ucraina la summitul UE de la jumătatea lui decembrie, notează AFP.

"Luni, Charles Michel se va deplasa în Ungaria pentru o întâlnire bilaterală cu Viktor Orban în vederea pregătirii Consiliului European" din 14 şi 15 decembrie, a anunţat joi seară Ecaterina Casinge, purtătoarea de cuvânt a preşedintelui instanţei statelor membre ale UE, într-un mesaj postat pe X (fostul Twitter).

Acuzații la adresa premierului ungar

Premierul ungar este acuzat că ameninţă cu dreptul de veto împotriva unui ajutor european acordat Ucrainei pentru a obţine deblocarea de fonduri europene destinate ţării sale.

Viktor Orban i-a scris săptămâna trecută lui Charles Michel pentru a cere o "discuţie urgentă" asupra strategiei europene faţă de această ţară atacată de Rusia. În dificultate pe teren militar, Ucraina aşteaptă noi livrări de arme, sprijin financiar, dar şi deschiderea negocierilor de aderare cu UE.

"Consiliul European nu este în măsură să ia decizii cheie privind garanţiile de securitate pentru Ucraina, un sprijin financiar suplimentar, o nouă înăsprire a regimului de sancţiuni al UE (împotriva Rusiei) sau de viitorul procesului de extindere, dacă nu se găseşte un consens asupra strategiei noastre viitoare în ceea ce priveşte Ucraina", a scris Viktor Orban în această scrisoare din 16 noiembrie, obţinută de AFP.

Joi, Ungaria a fost autorizată să primească 900 de milioane de euro în fonduri europene ca avans la planul său de redresare.

Însă plăţile din planul ungar, în valoare totală de 10,4 miliarde de euro (6,5 miliarde granturi şi 3,9 miliarde împrumuturi) rămân supuse progresului în domeniul statului de drept. Iar avansul plătit poate fi recuperat dacă plăţile nu sunt în cele din urmă validate de Uniunea Europeană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE