Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele CNCD, după scandalul de la meciul România - Kosovo: Acest grup de suporteri să fie dat în judecată

Grupul de suporteri care a scandat ”Kosovo e Serbia” ar trebui dat în judecată deoarece echipa națională a României și Federația Română de Fotbal au mai suferit prejudicii din cauza comportamentului acestor fani, a declarat Csaba Asztalos, președintele Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), în direct la Euronews România.

Reacția șefului CNCD vine în contextul în care Federația de Fotbal din Kosovo a anunțat că va reclama la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și la comisia disciplinară a UEFA scandările de la meciul de la București disputat între naționala României și cea kosovară. Meciul de fotbal România – Kosovo a fost întrerupt aproape o oră din cauza mesajului unui grup de suporteri care au scandat ”Kosovo e Serbia” și au afișat bannere cu același mesaj.

Meciul a fost întrerupt și de fanii care au aruncat cu torţe pe teren. Ministerul de Externe a transmis că organizarea de competiţii sportive în România, cu participarea unor reprezentanţi ai asociațiilor sportive din Kosovo, nu implică și nu poate avea ca efect recunoașterea de către Romania a statalităţii Kosovo. Provincia Kosovo este membru cu drepturi depline al FIFA și al UEFA.

În direct la Euronews România, Csaba Asztalos, președintele CNDC, a amintit că din scandărilor acestor suporteri, Federația Română de Fotbal a fost nevoită să plătească amenzi.

”Să îi dea în judecată cei care suferă prejudicii pentru că acest grup de suporteri și în alte partide, în preliminariile pe care le-a jucat echipa națională, în urma comportamentului acestor suporteri, Federația a luat amenzi de zeci de mii de franci elvețieni și a fost pusă în situația ca echipa națională să joace un meci fără spectatori.

A juca un meci fără spectatori, dincolo de prejudiciile cuantificabile, undeva la un milion de euro pierderi pentru FRF, sunt și prejudicii de imagine. Consecințele pentru ceilalți suporteri”, a afirmat Csaba Asztalos, la Euronews România.

Președintele CNDC a amintit că deocamdată nu există o decizie a UEFA ca urma a incidentelor de la meciul România – Kosovo, motiv pentru care ”nu știm dacă vom fi sancționați și care va fi sancțiunea

”Pot să vă dau un exemplu de la o partidă Malta-România în care acești suporteri au scandat «afară, afară cu ungurii din țară» și pentru aceste scandări UEFA a dat sancțiuni cu amendă.

Au fost și alte scandări, în urma cărora am primit amendă și echipa națională a jucat partide decisive în preliminarii fără spectatori”, a mai spus Csaba Asztalos.

De altfel, șeful CNCD a afirmat că scandarea ”Kosovo e Serbia” poate fi considerată drept ”o jignire, dacă nu o formă de incitare” de către kosovari.

”Raportat la percepția celor din Kosovo, bineînțeles (că este discriminare, n.red) pentru că ei trăiesc cu totul altfel acea situația geopolitică din Balcani care este oricum tensionată și bineînțeles, din perspectiva lor, este cel puțin o jignire, dacă nu o formă de incitare.

Reprezentanții UEFA au luat măsuri. La fiecare partidă internațională UEFA are separat cel puțin un observator care face un raport asupra comportamentului suporterilor doar pe problematica incitării la ură și discriminare”, a concluzionat Csaba Asztalos, la Euronews România.

Profesor: Fraza Kosovo e Serbia e folosită de grupările naționaliste din Serbia.

De asemenea, Miruna Butnaru-Troncotă, coordonatoarea Centrului de Studii Europene din cadrul SNSPA, a explicat de ce scandarea ”Kosovo e Serbia” e considerată drept o jignire de către kosovari.

”Este un tip de jignire. (...) Fraza Kosovo e Serbia e folosită de grupările naționaliste din Serbia. În continuare, găsești în partea de nord a Kosovo, unde locuiesc mai mulți sârbi care sunt o minoritate acum în Kosovo, acest slogan. Este un slogan ostentativ care reprezintă punctul de vedere al Serbiei.

Serbia nu recunoaște independența Kosovo, dar se află din anul 2011 până în prezent într-un proces de normalizare care este mediat de UE. Atât reprezentantul Serbiei, cât și al Kosovo stau la aceeași masă și încearcă să ia anumite decizii, să ajungă la un acord”, a afirmat Miruna Butnaru-Troncotă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE