Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Chinei, Xi Jinping, întâmpinat cu onoruri militare în Serbia. Relația dintre cele două țări, denumită "prietenie invincibilă"

Președintele chinez, Xi Jinping, s-a bucurat de o primire călduroasă la Belgrad. Mii de sârbi s-au adunat în fața palatului guvernamental din capitala țării pentru a-l saluta pe liderul de la Beijing.

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a descris vizita puternicului lider chinez ca pe "un eveniment istoric care va deschide noi posibilități pentru o colaborare strânsă". De cealaltă parte, Jinping a vorbit despre "o prietenie invincibilă".

Președintele Chinei, Xi Jinping, întâmpinat cu onoruri militare în Serbia

Președintele Chinei a ajuns în Serbia marți seara, iar pe aeroport a fost întâmpinat cu onoruri militare și dansuri populare sârbe. Discuțiile bilaterale au început miercuri dimineața. În fața palatului guvernamental s-au adunat mii de sârbi care fluturau steaguri ale celor două țări. Oamenii scandau "China și Serbia".

Miza vizitei de la Belgrad o reprezintă parteneriatele economice, mai ales că Serbia susține inițiativa Beijingului de expansiune economică "O centură, un drum". De asemenea, China este unul dintre principalii investitori în economia sârbă. Xi Jinping a dat asigurări că Serbia este un prieten de nădejde și un partener extrem de important pentru China.

Xi Jinping, președintele Chinei: "În timpul ultimei mele vizite în Serbia, am decis împreună să transformăm relația noastră într-un parteneriat strategic cuprinzător. De atunci, Serbia a devenit primul partener strategic comprehensiv al Chinei în Europa Centrală și de Est. Am multe de spus în următoarele ore. Cred că vizita, de data aceasta, va deschide un nou capitol în relația China-Serbia."

China este unul dintre cei mai mari investitori din Serbia

China și Serbia, candidată la UE, au semnat un acord pentru a construi "un viitor comun", ceea ce face ca sârbii să fie prima țară din Europa care a convenit asupra unui astfel de document cu Beijingul.

Pe de altă parte, unii analiști spun că investițiile de zeci de miliarde ale Chinei în Serbia, inclusiv în ample proiecte de infrastructură, servesc drept poartă de expansiune a Chinei în Europa.

Din 2016, cele două țări au semnat un acord de parteneriat strategic, iar anul trecut au semnat și un acord de comerț preferențial.

După întâlnirea la Belgrad, liderul chinez Xi Jinping și președintele sârb Vucic au anunțat că vor "aprofunda și înălța parteneriatul strategic cuprinzător dintre China și Serbia" și că "vor construi o nouă eră a unei comunități cu un viitor comun între China și Serbia".

Rămâne de văzut care va fi reacția UE dacă Serbia se va apropia și mai mult de China. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a împins integrarea în UE a șase țări din Balcanii de Vest, inclusiv a Serbiei, în fruntea agendei celor 27 de națiuni din blocul comunitar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE