Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Presa elvețiană: Patriarhul Kirill a lucrat pentru KGB în anii 1970

Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, era membru al KGB, este afirmația făcute de două publicații elvețiene Le Matin Dimanche și Sonntagszeitung, care spun că poliția a verificat acest lucru.

Cele două instituții media au putut consulta dosare din arhivele federale elvețiene.

La începutul anilor 1970, patriarhul, care sprijină cu fervoare invazia Ucrainei de către Rusia, locuia la Geneva și reprezenta oficial Moscova la Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB).

Care ar fi fost misiunea lui Kirill

Misiunea lui Kirill a fost și de a influența acest consiliu, care a fost infiltrat de KGB în anii 1970 și 80.

Obiectivul sovieticilor a fost ca instituția de la Geneva să denunțe Statele Unite și aliații săi și să-și modereze criticile la adresa lipsei libertății religioase din URSS, notează ziarele.

De asemenea, a subliniat că Biserica Rusă „a refuzat să comenteze activitățile de spionaj ale lui Kirill la Geneva”.

La rândul său, Consiliul Mondial al Bisericilor a declarat că „nu există informații” pe această temă. Le Matin Dimanche l-a intervievat pe nepotul patriarhului, Mihail Goundiaev, care i-a succedat ca reprezentant al patriarhiei Moscovei la Geneva. Dar el a spus că unchiul său „nu era un agent, chiar dacă era supus „controlului strict al KGB”.

Iar acest lucru nu „a afectat sinceritatea angajamentului său față de munca ecumenica cu alte biserici”, a declarat acesta ziarului.

Publicația a mai raportat că Patriarhul Kirill este deosebit de pasionat de Elveția.

„A vizitat Elveția de cel puțin 43 de ori”, a spus Le Matin Dimanche, adăugând că „pe lângă pasiunea pentru schi – în 2007 și-a rupt piciorul pe o pârtie elvețiană – diplomația religioasă, spionajul și problemele financiare l-au adus constant pe Kirill înapoi în Alpi sau pe malul lacului Geneva.

„Am sentimente deosebite față de țara ta. Dintre toate țările din lume, este poate cea pe care am vizitat-o ​​cel mai des”, a explicat patriarhul în 2019, când l-a primit pe președintele Consiliului de State elvețian, Jean-René Fournier, în Moscova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE