Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premierul spaniol: Canicula a provocat moartea a peste 500 de oameni

Canicula care s-a abătut timp de zece zile asupra Spaniei a provocat moartea a peste 500 de persoane, a afirmat miercuri prim-ministrul Pedro Sanchez. Acesta se află în Aragon, regiune din nordul ţării, afectată de incendii.

„În timpul acestui val de căldură, peste 500 de persoane au decedat din cauza temperaturilor atât de ridicate, potrivit statisticilor”, a spus el, referindu-se la o estimare a supramortalităţii, publicată de un institut de sănătate publică, potrivit Agerpres.

Încălzirea globală ucide

Premierul le-a cerut cetățenilor să fie extrem de prudenți. Acesta a mai vorbit despre urgența climatică pe care o trăim acum și a atras atenția asupra încălzirii globale care ucide.

Pe parcursul acestui val de caniculă mercurul termometrelor a sărit de 45 de grade Celsius. De asemenea, temperaturile ridicate au declanșat numeroase incendii, ce au devastat zeci de mii de hectare pe teritoriul ţării.

Numărul deceselor evocate de Sanchez se referă la estimări realizate de Institutul public Carlos al III-lea, care a făcut un calcul statistic al supramortalităţii provocate de cauze precise, cum ar fi temperaturile ridicate. Cifrele de acum au fost comparate cu cifrele din seriile statistice istorice.

Institutul a insistat în ultimele zile să clarifice semnificaţia cifrelor, subliniind că este vorba despre o estimare statistică şi nu despre un registru oficial de decese.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE