Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Premieră a ultimului secol: Camera Reprezentanților din SUA, încă fără președinte. Speakerul nu a fost ales în primul tur

Publicat de: Euronews

Membrii aleși ai Camerei Reprezentanților din SUA nu au reușit să-și desemneze noul președinte, în primul tur. Este pentru prima dată în ultimii 100 de ani când americanii se confruntă cu o astfel de situație.

Este nevoie de mai mult de un tur pentru alegerea președintelui Camerei Reprezentanților din SUA. Ultimul eveniment de acest fel a avut loc în 1923, când a fost nevoie de două tururi de scrutin.

Liderul republican Kevin McCarthy, favorit pentru înlocuirea lui Nancy Pelosi, nu a reușit să obțină ieri suficient de multe voturi în fața contracandidatului său democrat Hakim Jeffries.

Cheryl Johnson, Grefierul Camerei Reprezentanților SUA: „Deoarece nicio persoană nu a obținut majoritatea voturilor exprimate după numele de familie, niciun speaker nu a fost ales.”

La alegerile din noiembrie, republicanii au obținut majoritatea în camera inferioară a Parlamentului Statelor Unite. Totuși, popularitatea lui McCarthy a scăzut, pe fondul revoltei unui grup de susținători ai lui Trump, care nu îl consideră suficient de conservator. Liderul republican spune că va lupta oricât de mult este nevoie pentru a câștiga.

Președintele Camerei Reprezentanților joacă unul dintre cele mai importante roluri în politica americană.

Fără acesta, Camera nu se poate forma complet: noii membri nu-și pot depune jurământul, iar președinții comitetelor nu pot fi aleși. Un nou tur de scrutin va fi organizat astăzi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE