Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

EURO 2024 la handbal feminin. România, adversare lejere în grupa pentru calificarea la turneul final

Publicat de: Euronews

România va juca în grupa A, alături de Croaţia, Grecia şi Bosnia-Herţegovina, în preliminariile Campionatului European de handbal feminin - EHF EURO 2024.

Preliminariile vor debuta pe 11 octombrie 2023 şi se vor încheia pe 7 aprilie 2024.

La tragerea la sorți care a avut loc joi, România s-a aflat în urna a doua valorică, alături de Slovenia, Serbia, Polonia, Cehia, Macedonia de Nord, Slovacia şi Islanda.

În grupele preliminare ale competiţiei vor evolua 31 de echipe (Marea Britanie s-a retras), iar la turneul final vor participa 24 de echipe, primele două clasate din fiecare grupă, plus cele mai bune patru echipe de pe locul al treilea (20 în total).

Componența grupelor din preliminariile EURO 2024 la handbal feminin

Grupa 1: Croația, România, Grecia, Bosnia și Herțegovina

Grupa 2: Germania, Slovacia, Ucraina, Israel

Grupa 3: Olanda, Cehia, Portugalia, Finlanda

Grupa 4: Franța, Slovenia, Italia, Letonia

Grupa 5: Spania, Macedonia de Nord, Lituania, Azerbaidjan

Grupa 6: Muntenegru, Serbia, Turcia, Bulgaria

Grupa 7: Suedia, Islanda, Insulele Feroe, Luxemburg

Grupa 8: Danemarca, Polonia, Kosovo

La EURO 2024 sunt calificate direct Austria, Ungaria şi Elveţia, în calitate de gazde ale turneului final, precum și Norvegia, campioana en titre.

EHF EURO 2024 va fi primul Campionat European cu 24 de echipe.

Dacă se va califica la turneul final, România va juca fără Cristina Neagu. Cea mai bună jucătoare a României a anunțat după ultimul meci de la EHF EURO 2022 că a fost ultimul Campionat European la care a participat.

România în istoria Campionatului European de handbal feminin

România s-a calificat la toate edițiile ale Campionatului European de handbal feminin, din 1994 și până în 2022, cu excepția ediției din anul 2006. Cea mai bună clasare a naționalei a fost în anul 2010, când handbalistele au obținut medalia de bronz.

La ultima ediție, cea din anul 2022, naționala României s-a clasat pe locul al 12-lea. Cristina Neagu a devenit, la acel tuneu final, cea mai bună marcatoare din istorie Europenelor (feminin și masculin), cu 303 goluri.

România a găzduit o singură dată turneul final, în anul 2000, când naționala s-a clasat pe locul al patrulea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE