Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Poziția BOR față de geamandurile-cruce de pe litoral: „Ideea folosirii crucii, deloc adecvată”

Ideea de a folosi simbolul crucii pe geamandurile de pe litoral, cu scopul de a reduce numărul cazurilor de înec, nu este considerată adecvată de doi oficiali ai Bisericii Ortodoxe Române. Vasile Bănescu (purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române) și Eugen Tănăsescu (purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului) au avut amândoi câte un mesaj în acest sens.

Într-o postare pe Facebook, preotul Eugen Tănăsescu spune că semnificația crucii nu este „ca vestitoare a morții, ci ca preașteptare a Învierii în Hristos”.

Mai jos, mesajul complet al lui Eugen Tănăsescu:

„Geamandurile lui Arafat sunt rezultatul unei gândiri fistichii:

1. Crucile împodobesc mormintele creștinilor. Dar nu ca vestitoare ale morții, ci ca preașteptări ale Învierii în Hristos. Așadar, s-a ratat epic semnificația crucii. Nu sperie pe nimeni, domnule Arafat, ci e invers: dă nădejde.

2. Inginerii din birourile lui Arafat nu cred c-au văzut vreodată valurile mării, nici măcar în poze. Altfel nu-mi explic brilianta idee de a face crucile din polistiren. Care se rupe la primul bobârnac. Asta e, atât s-a gîndit și d-aia suntem unde suntem. Așteptăm și bărci de salvare din polistiren...”

Bănescu: „Ideea folosirii crucii, deloc adecvată”

Aceeași părere o împărtășește și Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. Acesta a declarat, pentru Euronews România, că ideea folosirii crucii în acest context nu a fost una adecvată.

„Înțeleg ca a fost doar un mic experiment eșuat. Nu cred nici eu că era cea mai adecvată idee de folosire a simbolului crucii în context. Chiar dacă era mai degrabă vorba despre crucea roșie, nu despre o Cruce bisericească. Dar chiar și astfel, crucea, roșie sau nu, transmite și va transmite mereu mesajul iubirii dumnezeiești, al speranței și al credinței în învingerea morții. Prin înviere, nu prin înec”, a declarat Bănescu, pentru Euronews România.

Inițiativa geamandurilor în formă de cruce a aparținut Departamentului pentru Situații de Urgență, scopul lor fiind acela de a atrage atenția asupra pericolului la care se expun turiștii dacă se aventurează în larg.

Pe geamandură este scris mesajul „Pericol de înec după acest punct! 30 de oameni au murit anul trecut după ce au depășit geamandurile. Întoarce-te acum!”.

„Ideea unei cruci de culoare roșie poate fi interpretată în mai multe feluri, însă ea semnalează pericolul de la distanță, iar când te apropii de ea și mai mult, poți citi și textul de avertizare, atrăgându-ți atenția că deja ești foarte aproape de pericol”, a spus Raed Arafat, pe Facebook.

În spațiul public și pe rețelele de socializare, părerile legate de instalarea acestor geamanduri au fost împărțite. Ba chiar, unii salvamari au refuzat să le pună în apă, în timp ce alții au considerat că este nevoie ca lumea să conștientizeze pericolul la care se expune trecând dincolo de limita de siguranță.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE