Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea vicecampioanei Ucrainei la motociclism, Rima Sakua, care și-a găsit refugiu în România

La vârsta de 27 de ani, Rima Sakua a lăsat în urmă bombardamentele războiului pentru a găsi refugiu în urletul furios al motoarelor. Vicecampioană a Ucrainei la clasa de 600 cc, Rima a luat decizia de a părăsi țara natală de îndată ce a început războiul și a ales să-și continue pasiunea pentru motociclism în România.

Deși România nu era destinația ei finală, Rima a preferat să rămână aici, poate și pentru că a fost impresionată până la lacrimi de bunătatea, generozitatea și altruismul voluntarilor români de la graniță, cei care îi întâmpinau pe refugiați cu mâncare, băuturi calde și le ofereau chiar și cazare. Astfel, la doi ani de la începutul războiului din Ucraina, o găsim în România, într-unul dintre locurile preferate: pe pista de motociclism.

România, țara care i-a oferit un nou început

Este imposibil ca un eveniment de o asemenea magnitudine să nu te afecteze, chiar la un nivel mai profund decât constientizezi. Imediat după sosirea în România, Rimei i-a fost destul de greu să se adapteze la viața într-o țară unde trebuia să ia totul de la început, dar cu ajutorul prietenilor nou întâlniți și a pasiunii pentru cursele de motociclete a reușit să depășească momentele dificile și să-și clădească o carieră în România.

Poate părea greu de crezut, dar în Ucraina (zona ocupată de ruși) și Rusia se întâmplă frecvent ca familii să se destrame sau prietenii vechi să se rupă din cauza opiniilor diferite asupra războiului. Toate acestea se petrec din cauza propagandei agresive căreia îi cad victime oamenii neinformați, cei care urmăresc, zi de zi, aceleași programe la TV și care nu pot penetra zidul cenzurii pentru a accesa informații obiective.

Vedem o parte din realitatea aceasta prin ochii unei refugiate ucrainene care și-a clădit o carieră în România și care nu crede că se va mai întoarce la viața de dinainte de război. Aflăm și cum au evoluat relațiile de prietenie dintre ruși și ucraineni, cum sunt afectați ucrainenii de luptele ce se poartă în țara lor de peste doi ani și când crede Rima că se va sfârși războiul din Ucraina. Cu toții ne dorim ca războiul să se termine cât mai repede, iar Rima și toți ucrainenii să-și poată trăi viețile în pace și să-și urmeze visurile, oriunde își doresc.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE