Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea unui familii care trebuie să aleagă între hrană și încălzire: „Mai avem mobilă veche, o mai spargem”

Creșterea prețurilor și iminența unei ierni cu costuri mult mai mari pentru încălzire sunt motive de îngrijorare pentru toți românii. Pentru cei cu venituri mici și foarte mici, însă, lucrurile sunt și mai complicate. Vor alege, probabil, între hrană și încălzire. Acesta este și cazul unei familii din Timișoara, care în prag de iarnă, nu a reușit să-și cumpere lemne de foc.

Veniturile familiei sunt modeste

Sorina are doar cinci ani și locuiește împreună cu părinții ei într-o cameră de doar câțiva metri pătrați din Timișoara. Lunar această familie plătește 500 de lei chirie și aproape 400 de lei pentru facturi. Tatăl nu are loc de muncă, iar mama primește pensie de boală după o luptă de ani buni cu cancerul. Puțin peste 3.000 de lei pe lună, plus alocația fetiței.

„Nu mai știam ce să fac, am crezut că nu mai îmi revin deloc. Am ajuns la chimioterapie, radioterapie. Mi-au dat tot ce se putea, nu am putut să mă mișc,” a explicat Felicia, mama Sorinei.

În fiecare prag de iarnă, pentru familia Petrovici lucrurile se complică și mai mult. Au nevoie de lemne pentru a se încălzi.

„Greu! Mai cumpărăm brichete, mai avem mobilă veche, o mai spargem, scânduri. Dar e greu, n-ajungem să trecem iarna,” a spus Titi, tatăl Sorinei.

Lipsa banilor, o problemă cu care se confruntă mulți elevi

Temperaturile au scăzut și ele, iar Titi doar ce a băgat ultimele lemne în sobă. Familia Petrovici speră ca fetița lor, Sorina, să termine liceul sau poate chiar să urmeze o facultate.

„Sunt două seturi de soluții: intervențiile de sprijin și investițiile în educație. Acești copii, chiar dacă pornesc cu un dezavantaj, să poată să rupă cercul vicios,” a explicat Roxana Paraschiv, reprezentantă a Salvaţi Copiii.

„Sorina va beneficia în continuare de ajutorul nostru. În cadrul Centrului avem un mediator școlar, care oferă sprijin familiilor aflate în astfel de situații și facilitează accesul copilașilor în mediul de învățământ, indiferent de forma pe care o urmează,” a declarat Adriana Filipics, șefă Centru Incluziune Socială din cadrul Direcției de Asistență Socială Timișoara.

Potrivit unui studiu al asociației Salvați Copiii la începutul anului trecut, peste 286 de mii de copii din învățământul obligatoriu nu mergeau la școală, iar principalul motiv era lipsa banilor. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE