Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Polonia trimite peste 70 de tancuri Ucrainei. Anunțul premierului Mateusz Morawiecki

Polonia a trimis Ucrainei, până acum, 250 de tancuri și urmează să trimită încă 74, dintre care 14 Leopard 2, a declarat premierul Mateusz Morawiecki.

„Polonia a trimis 250 de tancuri, în urmă cu jumătate de an. În acest moment, suntem gata să trimitem 60 de tancuri modernizate, dintre care 30 de tancuri PT-91. Și pe lângă aceste tancuri, 14 tancuri, tancuri Leopard 2, din rezerva noastră. Și le-am spus partenerilor noștri din Europa de Vest câte tancuri am livrat deja, și l-am citat pe președintele Volodimir Zelenski pentru a explica cât de important este în acest tip de război să ai tancuri moderne. Rușii au câteva mii, unii spun chiar mai mult de 15.000 de tancuri, în depozitele lor”, a declarat premierul Poloniei, într-un interviu pentru CTV News.

„Și acum organizez sau am încercat să organizez alte câteva țări să se alăture acestei - să o numim - coaliții de țări Leopard 2. Și dacă nu vrem ca Ucraina să fie înfrântă, trebuie să fim foarte deschiși și curajoși în susținerea Ucrainei”, a adăugat șeful Guvernului de la Varșovia.

Varșovia, de acord si cu livrarea de avioane de luptă NATO

Premierul Mateusz Morawiecki a declarat, pentru postul francez LCI, că guvernul polonez consideră că NATO ar trebui să fie mai îndrăzneaţă, iar dacă Alianţa ar decide să trimită avioane de luptă Ucrainei, Varşovia ar vota în favoarea acestui lucru, informează Agerpres.

Premierul polonez a mai spus că susţinătorii Ucrainei, care a fost invadată de Rusia în urmă cu aproape un an, nu ar trebui să se teamă să trimită baterii de rachete şi de apărare aeriană pentru a fi dislocate pe întreg teritoriul Ucrainei şi nu doar în vest, la Kiev şi pe linia frontului.

La scurt timp după ce SUA şi Germania au decis miercuri să trimită tancuri sofisticate Ucrainei, preşedintele Volodimir Zelenski le-a mulţumit, dar a cerut apoi avioane de luptă, rachete cu rază lungă de acţiune şi mai multă artilerie.

Polonia a exercitat deja presiuni considerabile asupra Germaniei în discuţia despre livrările tancurilor de luptă. Cancelarul german Olaf Scholz a exclus categoric livrarea de avioane de luptă sau chiar desfăşurarea de trupe terestre în Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE