Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Poiana Brașov, fără turiști de Revelionul pe rit vechi. Hotelierii nu au mai avut cereri pentru cazare și petreceri

Dacă înainte de pandemie, Poiana Brașov era stațiunea preferată de moldoveni, sârbi, ruși și ucraineni, pentru a petrece Revelionul pe rit vechi, anul acesta abia dacă s-au cazat câțiva. Pentru că nu a existat cerere, hotelierii nu au mai pregătit pachete turistice speciale pentru ei și nici nu au mai organizat mese festive. Au lipsit chiar și focurile de artificii de pe pârtii de la miezul nopții.

Dacă ar fi să facem o comparație despre cum arăta Poiana Brașov de Revelionul pe rit vechi, acum cinci ani, în primul rând aveam cu siguranță zăpadă. Stațiunea era plină de turiști români, dar și de turiști moldoveni, ucraineni și ruși care veneau să petreacă aici Crăciunul și Revelionul. Veneau la schi, veneau la distracție și relaxare, iar hotelierii îi așteptau cu oferte speciale pentru ei.

Anul acesta stațiunea nu a mai fost la fel

O spun chiar hotelierii, care au avut grad mic de ocupare.

Sorin Coman, manager hotel: Anul acesta s-a simțit o diferență, față de anii trecuți, la petrecerile de sărbători pe stil vechi. Anii trecuți aveau o amploare mult mai mare referitor la petreceri, probabil și cu războiul din Ucraina. Pentru sărbătorile pe stil vechi, anul acesta nu am mai făcut nimic, pentru că nu am mai avut cerere, spre deosebire de alți ani.

Gabriel Roșca, manager hotel: În acest an nu am mai avut spectacole, nu am mai avut artificii pentru clienții din Republica Moldova, pentru că sunt mult mai puțini. Nu am avut nici cerere pentru aceste servicii.

Roxana Cojocea, președinte Organizația Patronală de Turism Poiana Brașov: Este o situație fără precedent. Nu a existat în istoria Poienii o perioadă atât de caldă în perioada lunii ianuarie. În perioada Revelionului, pentru că cererile au fost destul de puține, nu a fost nimic organizat în mod special pentru Revelionul pe rit vechi.

Cum au sărbătorit Revelionul pe rit vechi turiștii străini, totuși prezenți în Poiana Brașov

Pe pârtia goală din Poiana Brașov l-am întâlnit pe Sergii, un cetățean ucrainean stabilit la Constanța cu familia sa, după ce a început războiul din Ucraina. Trecerea în noul an pe rit vechi au sărbătorit-o singuri, în camera de hotel.

Sergii Stepanenko, cetățean ucrainean: Anul acesta celebrăm noul an, după vechiul calendar, în vizită în Poiana Brașov. Am sărbătorit puțin, cu o șampanie, puțină ciocolată și asta e tot, nu foarte multe pregătiri.

Turist: Nu am sărbătorit. Venim din Republica Moldova, împreună cu familia. Am venit la odihnă.

Turist: Este un pic trist, noi pentru asta am venit, că am văzut că o să ningă, dar din păcate nu am avut noroc. Pentru zăpadă am venit. Niciodată nu am văzut stațiunea atât de goală.

Lipsa zăpezii, prețurile crescute cu cel puțin 15%, față de anul trecut, dar și războiul din Ucraina, ar putea fi motivele principale pentru care Poiana Brașov nu a mai sărbătorit pe rit vechi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE