Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Plaja din Mamaia, puternic afectată de furtunile din sezonul rece. Autoritățile nu pot interveni pentru nivelarea nisipului

Furtunile din sezonul rece au afectat puternic plajele. În Mamaia, de exemplu, în mai multe zone, nisipul proaspăt pus a fost măturat de valuri, și s-au au creat adevărate microfaleze de peste un metru înălțime. Autoritățile nu pot interveni pentru nivelarea plajei, până când vremea la mare nu se va îmbuna.

Fenomenul, numit de specialiști cliffing, a apărut, din cauza diferenței de nivel dintre plaja pe care o vedem cu ochiul liber și cea aflată sub apă.

Diana Sobaru – jurnalist Euronews: Tot nisipul din această zonă a fost practic spălat, plaja peste tot era la această înălțime pe care o vedeți acum, e o adevărată provocare să poți să ajungi acum la țărm.

Milioanele de tone de nisip au ajuns, astfel, din nou în mare, lăsând în urmă microfaleze înalte de peste 1 metru. Fenomenul, spun specialiștii, este unul natural și va continua și în următorii ani, în funcție de intensitatea furtunilor.

Dragoș Marin – cercetător științific Institutul de Cercetări marine Grigore Antipa: Datorită granulozității ridicate a sedimentului depus și a faptului că panta plajei submerse este una mare, nisipul este spălat de apa mării și dus mai departe de-a lungul litoralului, acesta a fost și motivul acestei înnisipări, este o înnisipare care ajută tranzitarea nisipului de-a lungul litoralui.

Diana Sobaru – jurnalist Euronews: Autoritățile dau asigurări că lucrurile nu vor rămâne așa. Pentru ca plaja să fie nivelată înainte ca turiștii să ajungă în vacanță au fost aduse milioane de tone de nisip depozitate în aceste grămezi, care după ce vântul se va potoli vor fi așezate din nou pe suprafețele afectate de fenomenul de cliffing.

Mamaia nu este singura stațiune unde plaja a fost afectată de furtunile din ultimele luni.

Hristu Uzun – directorul Administrației Bazinale Dobrogea Litoral: Acest fenomen de clifiing se manifestă și în zonele Eforie Sud-Eforie Nord, experiența acumulată de-a lungul timpului ne obligă să folosim aceste grămezi de nisip, să avem rezervă, astfel încât să asigurăm linia apei cu nisip de calitate.

Lucrările vor începe când va permite vremea, însă autoritățile dau asigurări că plajele vor fi în stare optimă până la 1 mai, pentru ca turiștii să se poată bucura de vacanță.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE