Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Libere nu doar la mare: în ce orașe din Europa femeile pot merge "topless" la piscină

În Catalonia, în această vară, femeile vor avea voie să meargă „topless” la piscinele publice, potrivit euronews.

Guvernul catalan a trimis o scrisoare tuturor municipalităților pentru a le reaminti că „interzicerea folosirii facilităților pentru femeile care apar la bustul gol sau „topless”, constituie o discriminare”.

De asemenea, va fi considerată ilegală discriminarea femeilor care optează pentru „un costum de baie care le acoperă mai multe părți ale corpului”, așa cum este „burkini-ul” sau costumul de baie întreg.

Ce riscă cei care nu respectă noile norme

Guvernul regional, condus de Stânga Republicană Catalană (ERC), pro-independentă, poate, teoretic, amenda orice primărie care încalcă această normă cu până la 500.000 de euro.

În vara lui 2022, guvernul catalan susține că a primit mai multe plângeri de discriminare de la piscinele publice.

Din acest motiv, a decis să trimită scrisoarea către primării în martie 2022, cu trei luni înainte de deschiderea bazinelor și cu suficient timp înainte pentru ca regulamentul să poată fi modificat.

Guvernul catalan mai precizează că niciunei femei nu i se poate interzice să alăpteze în incinta piscinelor municipale și nici că ar putea fi interzisă intrarea „oricărui grup de persoane, din cauza originii etnice”.

Alte locuri unde este permis să înoți topless

  • Primul oraș german care permite înotatul topless în piscinele publice

Consiliul local al orașului Göttingen a anunțat, pe 28 aprilie 2022, că oamenii vor putea înota topless în piscinele publice, doar în weekend. Decizia vizează egalitatea de gen.

  • Orașul francez Grenoble permite femeilor să poarte „burkini” în piscine

Orașul francez Grenoble a permis oficial femeilor musulmane să poarte burkini, sau costume de înot care acoperă întregul corp, în piscinele publice. Membrii consiliului municipal au aprobat cu strictețe noile reguli, în timpul unei ședințe, în mai 2022, în ciuda opoziției politice.

  • Tot în 2022, orașul Siegen din landul german Renania de Nord-Westfalia și Göttingen din Saxonia Inferioară au introdus înotul topless în piscinele publice.
  • De asemenea, anul trecut, Hanovra și-a schimbat reglementările pentru a cere ca doar „organele sexuale primare” să fie acoperite în bazine.
  • Berlinul este unul dintre cele mai recente orașe germane care au urmat exemplul unui cod vestimentar mai relaxat pentru persoanele care merg la piscină, după ce o femeie a deschis un proces împotriva autorităților germane, când agenții de securitate i-au cerut să se acopere când făcea plajă topless. Ea a subliniat că mai mulți bărbați nu au fost considerați goi, în ciuda faptului că purtau doar șorturi de înot.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE