Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Piloții români fac exerciții pentru realimentarea avioanelor F-16 în aer cu ajutorul Aviației SUA

Piloții români fac exerciții săptămâna aceasta pentru a realimenta în aer avioanele F-16, cu ajutorul unei aeronave militare a Aviației americane. Este vorba despre o misiune de instruire care are loc prin intermediul unui parteneriat dintre Garda Națională a statului american Alabama, a transmis Ambasada Statelor Unite la București.

”În această săptămână, piloții români de F-16 au ocazia să exerseze realimentarea în aer pe timp de zi și de noapte. O aeronavă KC-135 Stratotanker aparținând 117th Air Refueling Wing, împreună cu echipaje de logistică, mecanici de întreținere și asistență, se află în România pentru operațiuni comune cu Forţele Aeriene Române.

Această misiune de instruire comună are loc prin intermediul Programului de Parteneriat de Stat dintre Alabama National Guard și România, care în cei peste 30 de ani de la înființare a adus beneficii ambelor națiuni și a îmbunătățit foarte mult interoperabilitatea, prin schimburi regulate, sprijin reciproc și împărtășirea celor mai bune practici”, au transmis reprezentanții Ambasadei SUA la București, pe Facebook.

Ce caracteristici are avionul Boeing KC-135 Stratotanker, folosit pentru realimentarea în aer

KC-135 Stratotanker este un avion militar folosit de peste 60 de ani de Forțele Aeriene americane pentru realimentare în aer. Este utilizat în acest sens pentru a livra combustibil și aeronavelor Marinei, Corpului de Marină și ale statelor aliate, cum este și cazul României. De asemenea, este mobilizat pentru a transporta pacienți în timp evacuărilor aeromedicale. În funcție de configurația de stocare a combustibilului, acest avion poate transporta aproape 93 de tone de kerosen.

Combustibilul este pompat printr-o instalație specială în zbor. Un membru al echipajului, cunoscut sub numele de operator al brațului, este amplasat în partea din spate a avionului și controlează brațul în timpul realimentării în zbor.

Avionul militar KC-135 costă aproape 40 de milioane de dolari și are capacitatea de a realimenta două aeronave în același timp.

Câte avioane F-16 are România

În 2022, România a cumpărat 32 de avioane F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei, cu peste 380 de milioane de euro.

În prezent, Forţele Aeriene Române au în dotare 20 de aeronave F-16 achiziţionate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului "Avion multirol al Forţelor Aeriene".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE