Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pictura "Doamna cu evantai", vândută cu o sumă record. Licitația a durat zece minute

Ultima pictură a celebrului artist Gustav Klimt a fost vândută, la o licitație din Londra, cu o sumă record. 85,3 milioane de lire sterline (99,1 milioane de euro) au fost plătite pentru "Dame mit Fächer" (n.r.: Doamna cu evantai), care înfățișează o femeie în timp ce pozează pe un fundal cu influențe japoneze, flori de lotus și imprimeuri japoneze în lemn.

A fost cea mai mare sumă oferită vreodată în Europa, la o licitație pentru o operă de artă. Toată licitația a durat doar zece minute, iar disputa a fost între patru participanți. Câștigător a fost Patti Wong, fondator al unei companii axate pe domeniul artistic și care a cumpărat pictura în numele unui colecționar din Hong Kong.

Suma plătită pentru "Doamna cu evantai", 99,1 milioane de euro, este un record în Europa

Inițial, reputata casă de licitații Sotheby's a sperat că prețul obținut ar putea fi de 65 de milioane de lire sterline, ceea ce însemna egalarea prețului cu care a fost vândută, în 2010, sculptura "L’homme qui marche I", a lui Alberto Giacometti.

Pictura "Doamna cu evantai" a fost realizată de Gustav Klimt cu puțin timp înainte ca acesta să moară, în 1918.

Pictorul austriac, figură emblematică a modernismului, este unul dintre cei mai apreciați artiști de la începutul secolului al XX-lea, renumit pentru stilul său îndrăzneț, care se încadrează în curentul art nouveau.

"Dame mit Fächer este ultimul portret pe care Gustav Klimt l-a creat înainte de moartea sa, când încă era în apogeul său artistic și producea unele dintre cele mai reușite și experimentale lucrări ale sale. Multe dintre acele lucrări, în special portretele pentru care este recunoscut, au fost comenzi. Însă aceasta este ceva diferit - un tur de forță, din punct de vedere tehnic, plin de detalii experimentale care depășesc anumite limite, precum și o odă sinceră pentru frumusețea absolută", a precizat directorul de la Sotheby's, Helena Newman, potrivit The Guardian.

În momentul decesului lui Gustav Klimt, pictura Dame mit Fächer încă se afla pe șevaletul din studioul pictorului. Acesta a murit în 1918, la vârsta de 55 de ani. Ultima dată când această pictură a fost scoasă la licitație s-a întâmplat în 1994, la New York, atunci când a fost achiziționată cu 11,6 milioane de dolari.

Recordul precedent la o licitație pentru o operă de artă a lui Klimt a fost de 104,6 milioane de dolari, sumă plătită pentru Birch Forest, care a fost vândut anul trecut, la New York.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE