Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peștele, din ce în ce mai scump. Soiurile autohtone din Marea Neagră se găsesc cu greu în magazine

Este ultima dezlegare la pește din acest post al Paștelui. Magazinele de profil și-au făcut aprovizionarea cu diverse sortimente, de apă sărată sau dulce. Lipsește însă peștele autohton, din Marea Neagră, care în multe galantare a fost înlocuit cu cel de import. 

Dis de dimineața, la magazinele de profil din Constanța, zeci de pofticioși cântăreau cu privirea cea mai bună ofertă. Pe mulți, însă prețurile i-au descurajat.

”Cred că s-a dublat, acum trei săptămâni am luat Hanos, într-adevăr adus de pescari, erau viu, cu 48 de lei kilogramul, deci este scump, dar am luat pentru că este bun. Peștele e o mâncare ușoară și era cel mai ieftin, și-l permitea și săracul și bogatul, acum nu”, spune o femeie. 

Peștele de Marea Neagră, cel mai căutat, lipsește din magazine

Peștele autohton, de Marea Neagră este în aceste zile unul dintre cele mai căutate produse, însă din păcate, lipsește din galantare. 

Proprietarii magazinelor de profil recunosc că speciile autohtone au devenit din ce în ce mai rare în galantare. 

Cezar Costel, proprietar magazin: ”Avem de import, Marea Neagră din ce în ce mai dificil cu peștele autohton începând cu Guvidul, Hanosul, Stavridul, Lufarul, pește pe care îl deținea Marea Neagră, din ce în ce mai greu. (Reporter: De import, de unde vine? Grecia?) Bulgaria, ce să zicem.” 

Clienții se mulțumesc așadar cu ce găsesc. 

Conform  tradiției, pe masa de Florii din acest an nu trebuie să lipsească peștele, mai ales pentru cei care țin postul Paștelui. Și dacă nu v-ați făcut încă aprovizionarea, aflați că un kilogram de Hamsie costă aproximativ 21 de lei,  Chefalul se vinde cu până la 20 de lei kilogramul, Calcanul cu 85 de lei, Scrumbia de Dunăre 43 de lei, iar Crapul cu aproximativ 30 de lei pe kilogram.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE