Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Peste 40.000 de copii orfani în România, dintre aceștia doar 7.000 sunt eligibili pentru a-și găsi o familie nouă

Sunt peste 7.000 de copii adoptabili în țara noastră și doar 3.000 de părinți interesați de ei, adică cei care s-au certificat astfel încât să poată începe procedura. Câteva familii care au făcut deja acest pas și-au împărtășit poveștile de Ziua Națională a Adopției, sărbătorită în parcul Herăstrău din Capitală. 

Ziua Națională a Adopției, sărbătorită anual pe 2 iunie, aduce din nou în discuție situația copiilor orfani care își găsesc cu greu o familie. 

La Ziua Națională a Adopției, sărbătorită în parcul Herăstrău din Capitală, au participat părinți care au povestit cum li s-a schimbat viața după ce în familia lor au apărut noi membri. Anul trecut au fost adoptați 1.377 de copii.

Raluca, mamă adoptivă: ”Acum aproximativ trei ani, am adoptat doi copii din acel moment familia noastra s-a mărit.” 

Mihnea, tată adoptiv: ”Prima zi cand au venit acasă a fost o zi specială când i-am luat.” 

Copiii părinților adoptivi Raluca și Mihnea aveau patru și cinci ani la momentul adopției.

Raluca, mamă adoptivă: ”Dacă te documentezi sa urmezi pașii și indicațiile totul e în regulă. Avem prieteni familie care ne susține ne-a susținut sunt oameni deschisi care au primit copiii noștri din prima zi ca și cum ar fi copiii biologi.” 

Peste 40.000 de copii se află în grija statului

Peste 40.000 de copii se află în grija statului, însă doar 7.000 pot fi adoptați, conform unor decizii în instanță prin se constată că ei nu mai au cum să fie integrați în familia biologică. 60% dintre copiii au peste șapte ani, ceea ce îi face greu de adoptat, arată statisticile. 

Liviu Mihăileanu, președintele Alianței România fără Orfani: ”Cred ca e  problema de mentalitate nu am depasit preconcepțiile nu suntem deschisi spre acest subiect. În România sunt șapte milioane de familii și 7.000 de copii cred că nu este greu să rezolvăm lucrurile.” 

Nicu este unul dintre copiii care a fost considerat greu de adoptat, pentru că are o dizabilitate. 

Marius Brăila, părinte adoptiv: ”Eu sunt o persoană cu dizabilități și planul a fost să adoptăm o persoană cu dizabilități. Suntem fericiți că a venit Nicu. Avem doi copii biologii mari și a venit ca o minune. Nicu nu are mânuța dreaptă s-a născut cu aceasta dizabilitate și rolul nostru e sa transformăm dizabilitatea în abilitate.” 

Părinții care vor să adopte trebuie să demonstreze că sunt apți pentru a putea avea în grijă un copil. Atestatul necesar pentru a începe procedura de adopție se obține în termen de 90 de zile. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE