Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Toate pensiile ar putea crește cu până la 11% din 2023, a anunțat premierul Nicolae Ciucă. O majorare care nu acoperă inflația, dar care ține cont de capacitatea bugetului de stat de a ține sub control deficitul bugetului de pensii.

În România sunt în jur de cinci milioane de pensionari, care, de la anul, ar putea primi pensii mai mari cu 11%. Pentru a acoperi creșterea, bugetul destinat pensiilor din sistemul public va trebui să fie majorat tot cu 11%, ceea ce înseamnă un plus de 10 miliarde șase sute de milioane de lei.

Pensia medie ar putea crește cu 200 de lei

După majorarea anunțată de premier, pensia medie ar putea crește cu 200 de lei, de la aproximativ 1.800 de lei, la puțin peste 2.000 de lei.

Însă nu toți pensionarii din sistemul public vor primi această sumă. Din cinci milioane de pensionari, un milion o sută de mii de persoane au pensie minimă, de 1.000 de lei, în prezent. Pentru ei, creșterea anunțată înseamnă 110 lei, până la 1.110 lei.

Potrivit ministrului Muncii, Marius Budăi, majorările nu se vor aplica și celor 9.890 de beneficiari ai pensilor speciale, majoritatea foști judecători și procurori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE