Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Pelerinaj la Șumuleu Ciuc, de Rusaliile catolice. Peste 300.000 de oameni au participat la procesiune

Credincioși catolici din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, s-au adunat la sărbătoarea Rusaliilor catolice de la Șumuleu Ciuc. Pelerinii s-au rugat la Statuia Făcătoare de Minuni a Fecioarei Maria din biserică sau de la altarul amenajat în aer liber.

Korodi Attila, primarul din Miercurea-Ciuc, susține că în acest an au participat peste trei sute de mii de persoane. La procesiune a fost prezent și vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, şi secretarul de stat pentru politici naţionale din Guvernul de la Budapesta ungar.

Rusaliile Catolice sunt sărbătorite pe 19 mai, iar cu o zi înainte are loc un pelerinaj care are o istorie de peste 450 de ani. Manifestarea s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei şi a celui secuiesc.

Istoria pelerinajului de la Șumuleu Ciuc

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o istorie de peste 450 de ani, în centrul său fiind statuia Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană, care este considerată făcătoare de minuni, preoţii şi credincioşii fiind de părere că cel mai mare miracol al său este evenimentul care stă la originea pelerinajului, potrivit Agerpres.

În anul 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, ar fi încercat să le impună religia unitariană credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin. Oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni au reuşit să se opună şi să îşi păstreze credinţa strămoşească.

De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc.

Sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc a fost vizitat, pe 1 iunie 2019, de Papa Francisc, cu acest prilej fiind scoasă din biserică statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial. Suveranul Pontif a oficiat atunci o slujbă închinată Fecioarei Maria şi a oferit un trandafir de aur sanctuarului marian, aşa cum face când merge la locurile de pelerinaj dedicate Maicii Domnului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE