Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentul spaniol va vota reînvestirea lui Pedro Sanchez

Parlamentul spaniol va vota joi pentru reînvestirea prim-ministrului socialist în exerciţiu Pedro Sanchez, asigurat că obţine majoritatea absolută mai ales datorită sprijinului deputaţilor separatişti catalani în schimbul unei controversate măsuri de amnistie, relatează luni France Presse.

Dezbaterile vor începe miercuri la ora 11:00 GMT înaintea unui vot de încredere programat joi, a anunţat preşedinta Camerei Deputaţilor, Francina Armengol, în faţa presei.

Sanchez se află la putere din 2018

După săptămâni de negocieri intense, Sanchez, aflat la putere din iunie 2018, a reuşit să adune în jurul său formaţiunile politice reprezentând majoritatea deputaţilor.

Datorită sprijinului extremei stângi, alături de care guvernează de trei ani, partidelor basce şi catalane şi o unei mici formaţiuni din Canare, Sanchez, care s-a plasat pe locul al doilea la alegerile legislative din 23 iulie, va putea conta pe voturile a 179 de deputaţi, în timp ce majoritatea absolută este stabilită la 176.

Pedro Sanchez a obţinut joi sprijinul crucial al celor şapte deputaţi ai formaţiunii separatistului catalan Carles Puigdemont, în schimbul adoptării viitoare de către Parlament a unei legi de amnistie pentru separatiştii urmăriţi în justiţie, în special pentru implicarea lor în tentativa de secesiune a Cataloniei în 2017.

Această măsură divizează profund societatea spaniolă.

Duminică, sute de mii de persoane au manifestat în toată ţara împotriva amnistiei, la apelul Partidului Popular, principala formaţiune a opoziţiei de dreapta al cărei lider Alberto Nunez Feijoo s-a plasat pe primul loc la alegerile legislative, dar nu a reuşit să fie învestit prim-ministru la sfârşitul lunii septembrie din cauza lipsei de sprijin suficient în Parlament.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE