Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentul European pregătește o lege împotriva violenței femeilor: Actul sexual fără consimțământ va fi considerat infracțiune penală

Parlamentul European pregătește o lege menită să pună capăt violenței împotriva femeilor, urmând să protejeze victimele și să pedepseasă infractorii.

Legislativul Uniunii Europene vrea ca actul sexual fără consimțământ să fie considerat viol și să constituie infracțiune penală în toată Uniunea Europeană.

Numai că directiva europeană nu este văzută cu ochi buni de către toți reprezentanții statelor membre UE.

Uniunea Europeană nu are, în momentul de față, un act legislativ care să abordeze violența împotriva femeilor și violența domestică. Europarlamentarii vor acum să stabilească standarde minime la nivelul întregii Uniuni pentru o serie de infracțiuni.

Ce spun europarlamentarii

”Este pentru prima dată când am avut o directivă privind violența împotriva femeilor la nivel european. Până acum, statele membre făceau tot ceea ce puteau face pentru a rezolva această problemă. Prin urmare, din punct de vedere istoric, este foarte important să avem o directivă europeană care să abordeze violul, mutilarea genitală a femeilor și alte infracțiuni de natură sexuală.”, a declarat Francez Fitzgerald, negociator Comisia LIBE(europarlamentar PPE, Irlanda).

”Mie mi se pare foarte curajos și în același timp absolut necesar să avem legislație europeană care să combată violența împotriva femeilor și să avem niște infracțiuni clar definite la nivel european și să existe practic aceste definiții care să fie transpuse și implementate la nivelul fiecărui stat membru.”, a adăugat Ramona Strugariu, europarlamentar, Comisia LIBE.

Una din trei femei din Uniunea Europeană a fost victima violențelor fizice sau sexuale. Iar numărul abuzurilor continuă să crească alarmant în ultimii ani. Multe victime, aleg, însă, să tacă.

Planul legiuitorilor de la Bruxelles este de a clasifica drept viol orice act sexual fără consimțământ. Părerile la nivelul Uniunii sunt, însă, împărțite. Jumătate dintre statele membre încă cer victimelor să demonstreze că violul a fost comis prin forță, violență sau amenințare.

Proiectul primei legi din UE care transformă sexul fără consimțământ într-o infracțiune penală a fost adoptat pe 28 iunie de majoritatea eurodeputaților din comisiile pentru libertăți civile și pentru drepturile femeilor.

În următoarea perioadă, sunt așteptate negocieri între Parlamentul European și guvernele UE astfel încât directiva să obțină aviz favorabil.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE