Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentul European a acordat postum Premiul Saharov activistei Mahsa Amini, ucisă anul trecut de regimul islamic de la Teheran

Parlamentul European a acordat postum Premiul Saharov activistei Mahsa Amini, o tânără iraniană de origine kurdă, ucisă de regimul islamic de la Teheran, informează France Presse. Mahsa Amini a murit anul trecut, la vârsta de 22 de ani, la trei zile după ce a fost arestat pentru nerespectarea codului strict de îmbrăcăminte impus femeilor iraniene de către regimul islamic de la Teheran. Moartea ei a dus la luni de proteste împotriva liderilor politici și religioși iranieni, Mahsa Amini devenind simbolul luptei împotriva obligației de a purta vălul. Reprimarea acestei mișcări a provocat sute de morți și mii de arestări la Teheran și în alte orașe iraniene.

Niciun membru al familiei Mahsei Amini nu a putut fi prezentă la Bruxelles pentru a-i fi înmânat premiul pentru că autoritățile de la Teheran au impus interdicții de deplasare. „Aș dori să pot fi prezentă în onorabila dumneavoastră adunare, să reprezint toate femeile țării mele și să îmi exprim recunoștința pentru acordarea postumă a Premiului Saharov fiicei mle. Din păcate, ni s-a refuzat această oportunitate, încălcând toate standardele legale și umane”, a scris mama Mahsei Amini într-un mesaj citit de avocata ei, Saleh Nikbakht, care a primit Premiul Saharov în numele familiei.

Condamnând decizia regimului iranian de a împiedica rudele lui Mahsa Amini să călătorească în Franța, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a spus că modul în care au fost tratați este un nou exemplu a ceea ce se confruntă poporul iranian cu viața de zi cu zi: ”Curajul și rezistența femeilor iraniene în lupta lor pentru dreptate, libertate și drepturile omului nu vor fi oprite. Vocile lor nu pot fi reduse la tăcere”, a insistat doamna Metsola.

Acordarea Premiului Saharov, cea mai înaltă distincție a Uniunii Europene pentru drepturile omului, a venit la două zile după decernarea Premiului Nobel pentru Pace activistei Narges Mohammadi, care nu a putut să călătorească la Oslo pentru a primi acest premiu deoarece este deținută din 2021 în închisoarea Evin din Teheran. Parlamentul European a adoptat mai multe rezoluții fără caracter obligatoriu pentru a condamna represiunea împotriva protestatarilor de către regimul islamic din Iran.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE