Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Parlamentul din Georgia, încă un pas spre adoptarea definitivă a "legii agenților străini, pe model rusesc"

Parlamentul georgian a făcut încă un pas spre adoptarea definitivă a legii agenților străini, în pofida opoziției președintei țării și a masivelor proteste. Comisia juridică a respins solicitarea președintei, de abrogare a legii de inspirație rusă.

Votul decisiv ar urma să aibă loc marți, în plenul legislativului.

Parlamentul din Georgia, încă un pas spre adoptarea definitivă a "legii agenților străini"

Comisia juridică a Parlamentului georgian a ignorat argumentele președintei țării, care își exercitase dreptul de veto și trimisese legea înapoi la Parlament. Președinta cerea abrogarea legii, argumentând că proiectul este croit după modelul rus și contravine flagrant Constituției și aspirațiilor europene ale Georgiei.

Giorgi Skhiladze, consilier prezidențial pe relația cu Parlamentul: "Esența, principiile și conținutul legii nu corespund Constituției Georgiei, garanțiilor constituționale ale drepturilor și libertăților fundamentale, procesului de integrare europeană a țării noastre și nici principiilor fundamentale și valorilor Uniunii Europene.

Legea subminează munca societății civile și a presei independente, în vreme ce libertatea de întrunire și de exprimare sunt drepturi fundamentale în baza Acordului de Asociere al Georgiei și sunt esențiale pe calea integrării în Uniunea Europeană."

Reprezentanții partidului de guvernământ au susținut că legea este menită să aducă transparență în finanțarea organizațiilor nonguvernamentale și i-au acuzat pe opozanți că vor să vândă țara unor interese străine.

Nino Tsilosani, parlamentar, Partidul Visul Georgian: "Prima mea întrebare (n.r.: adresată consilierului prezidențial) este dacă înțelegeți că reprezentați de facto a cincea coloană (n.r.: agenți străini) care a fost adusă în această țară pentru a o vinde."

Votul din comisia juridică este ultimul pas înainte de decizia finală a plenului, unde partidul de guvernământ ”Visul georgian” deține o majoritate suficientă pentru a respinge veto-ul exprimat de președinta țării.

Între timp, oamenii au continuat să protesteze față de legea agenților străini care prevede că organizațiile care sunt finanțate în proporție de 20% din surse externe trebuie să se înregistreze ca agenți de influență ai unor puteri străine. Legea este concepută după modeul Kremlinului. Moscova a folosit legea ca instrument de suprimare a opozanților și a mass-mediei independente.

Oficialii europeni au avertizat că legea va afecta negocierile privind integrarea, Georgia având statutul de țară candidată la UE. Și Washingtonul a amenințat cu sancțiuni, dacă actul normativ intră în vigoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE