Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Papa Francisc, vizită în Kazahstan. Întâlnirea cu Patriarhul rus, Kirill a fost anulată

Publicat de: Sabina Coman

Papa Francisc a sosit marţi la Nur-Sultan, capitala Kazahstanului, pentru o vizită de trei zile în cursul căreia va participa la un congres interreligios marcat de absenţa patriarhului ortodox rus Kirill, pe fondul tensiunilor legate de războiul din Ucraina, informează Agerpres.

Suveranul pontif, în vârstă de 85 de ani, care foloseşte un scaun cu rotile din cauza unor dureri la genunchi, este aşteptat să se întâlnească cu preşedintele Kassym-Jomart Tokaev la palatul prezidenţial. El va ţine apoi un prim discurs în faţa autorităţilor şi a corpului diplomatic în prima parte a serii.

Întrebat de reporteri în timpul zborului despre o posibilă întâlnire cu preşedintele chinez Xi Jinping, care se va afla în acelaşi timp la Nur-Sultan, papa a răspuns: "Nu ştiu nimic despre asta, nu am nicio informaţie. Sunt întotdeauna pregătit să merg în China".

Într-o coincidenţă de agendă, preşedintele chinez se va afla miercuri la Nur-Sultan pentru prima sa călătorie în străinătate după pandemie, într-un moment în care Sfântul Scaun încearcă să reînnoiască un acord istoric semnat în 2018 cu Beijingul, dar deocamdată nu este prevăzută nicio întâlnire cu papa.

Prezenţa preşedintelui Xi - care se va întâlni a doua zi în Uzbekistan cu omologul său rus Vladimir Putin - a alimentat, de asemenea, speculaţiile privind o eventuală acţiune diplomatică a Vaticanului în legătură cu conflictul din Ucraina, care trebuie să găsească un echilibru delicat între condamnarea războiului şi menţinerea dialogului cu Moscova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE