Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Papa Francisc nu se va mai întâlni cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse în timpul vizitei sale în Kazahstan

Patriarhul Kirill nu se va mai întâlni luna viitoare cu Papa Francisc în Kazahstan, un semnal în plus că relațiile dintre liderul Bisericii Catolice și cel al Bisericii Ortodoxe Ruse se deteriorează tot mai mult, în contextul războiului din Ucraina.

Suveranul pontif, care se va afla în capitala kazahă Nur-Sultan în perioada 13-15 septembrie pentru a participa la cea de-a şaptea ediţie a Congresului liderilor religiilor mondiale şi tradiţionale, a declarat în mai multe interviuri recente că speră să se întâlnească cu patriarhul Kirill în timpul summitului din Kazahstan.

Însă mitropolitul Antonie, al doilea ierarh ca importanţă din structura Bisericii Ortodoxe Ruse, a declarat pentru agenţia de presă RIA că patriarhul Kirill nu va participa la eveniment. El nu a oferit explicaţii pentru acea absenţă, însă a precizat că patriarhul Kirill va fi reprezentat de o delegaţie oficială a Bisericii Ortodoxe Ruse.

Mitropolitul Antonie a mai spus că orice întâlnire între cei doi lideri religioşi (papa şi patriarhul ortodox rus - n.r.) ar trebui să fie un eveniment major de sine stătător, nu să aibă loc în marja unei alte întruniri.

„Ar trebui să fie un eveniment independent, prin virtutea importanţei sale”, a declarat mitropolitul Antonie, însărcinat cu relaţiile externe ale Bisericii Ortodoxe Ruse şi care a purtat o rundă de discuţii cu papa Francisc la începutul lunii august. Papa Francisc şi patriarhul Kirill s-au întâlnit o singură dată, în Cuba, în anul 2016.

Patriarhul Kirill, un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a sprijinit într-o manieră entuziastă invadarea Ucrainei.

În iunie, papa Francisc a acuzat implicit Rusia de "cucerire armată, expansionism şi imperialism" în Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE