Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Papa Francisc primeste tratament pe cale intravenoasă pentru o afecțiune pulmonară

Papa Francisc primește antibiotice pe cale intravenoasă pentru a trata o inflamație pulmonară. Acesta își va amâna unele programări, dar nu are pneumonie sau febră, a declarat Vaticanul luni.

La începutul anului, Francisc a fost spitalizat timp de trei zile pentru un caz de pneumonie, ceea ce Vaticanul a descris ca fiind un diagnostic de bronșită ce necesită tratament cu antibiotice intravenoase.

Francisc însuși a dezvăluit duminică că suferă de probleme de inflamație la nivelul sistemului respirator, explicând de ce nu a ținut întâlnirea săptămânală pentru a saluta oamenii în Piața San Pietro. În schimb, și-a dat binecuvântarea din capela hotelului din Vatican, unde locuiește.

Directorul biroului de presă al Vaticanului, Matteo Bruni, a declarat într-un comunicat scris luni că inflamația provoacă unele dificultăți respiratorii pentru Francisc, care va împlini 87 de ani luna viitoare.

Când și-a dat binecuvântarea duminică, se vedea clar o bandă care ținea în loc o cânulă pentru tratamentul intravenos în mâna sa dreaptă.

"Starea Papei este bună și stabilă, nu are febră, iar situația respiratorie se îmbunătățește clar", a declarant Bruni. O tomografie computerizată, la care Papa a fost supus sâmbătă după-amiază la un spital din Roma, a exclus posibilitatea diagnosticului de pneumonie, a adăugat Bruni.

Câteva dintre angajamentele Papei s-au amânat

Pentru a ajuta la recuperarea Papei, "câteva angajamente importante așteptate pentru zilele următoare au fost amânate pentru a-și putea dedica timpul și energia dorită recuperării", a spus purtătorul de cuvânt.

Alte programări, "de caracter instituțional sau mai ușor de menținut în condițiile actuale de sănătate, au fost menținute", a adăugat Bruni.

Purtătorul de cuvânt nu a specificat ce programări sunt amânate. Francisc l-a primit luni dimineață, într-o audiență privată de jumătate de oră, pe președintele Paraguayului, Santiago Peña, la Palatului Apostolic.

În remarci televizate duminică, Francisc a indicat că va merge într-o călătorie de trei zile, începând pe 1 decembrie, în Emiratele Arabe Unite, pentru a ține un discurs despre schimbările climatice la viitoarele negocieri COP28 ale Națiunilor Unite.

"Pe lângă război, lumea noastră este amenințată de un alt mare pericol, acela al schimbărilor climatice, care pune în pericol viața pe Pământ, în special pentru generațiile viitoare", a spus pontiful în cuvintele citite de preot.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE