Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Papa Francisc, îngrijorat de tehnologia bazată pe Inteligența Artificială: Mașinile nu trebuie să aleagă pentru noi

„Nu putem permite mașinilor să decidă în locul oamenilor”, este mesajul transmis de Papa Francisc liderilor țărilor G7, cele mai dezvoltate economii din lume.

Suveranul Pontif a făcut apel ca liderii mondiali să stabilească un control mai riguros în ceea ce privește dezvoltarea tehnologiilor bazate pe Inteligența Artificială. Șeful bisericii catolice, în premieră pentru un papă, participă în aceste zile la summit-ul G7, care are loc în Italia.    

Utilizarea armelor autonome letale, criticată

Papa Francisc a spus că politicienii trebuie să preia conducerea pentru a se asigura că IA rămâne centrată pe om, astfel încât deciziile privind momentul utilizării armelor sau chiar a instrumentelor mai puțin letale să rămână întotdeauna la mâna oamenilor și nu a mașinilor.

De asemenea, el a atacat armele autonome, spunând că nu ar trebui să fie niciodată lăsată la latitudinea mașinilor să decidă dacă să ucidă sau nu o persoană.

Papa Francisc: „Am condamna omenirea la un viitor fără speranță. Permiteți-mi să insist. În lumina tragediei pe care o reprezintă conflictele armate, este urgent să regândim dezvoltarea și utilizarea unor dispozitive precum așa-numitele „arme autonome letale” și, în cele din urmă, să le interzicem utilizarea. Nicio mașină nu ar trebui să aleagă vreodată să ia viața unei ființe umane.”

Transformare digitală centrată pe om

Declarația finală a G7 a reflectat în mare măsură preocupările sale. Liderii s-au angajat să coordoneze mai bine cadrele de guvernanță și de reglementare din jurul inteligenței artificiale pentru a o menține „centrată pe om”.

În același timp, ei au recunoscut impactul potențial pe piețele forței de muncă al mașinilor care iau locul lucrătorilor umani și asupra sistemului judiciar al algoritmilor care prezic recidiva.

„Vom urmări o transformare digitală incluzivă, centrată pe om, care să susțină creșterea economică și dezvoltarea durabilă, să maximizeze beneficiile și să gestioneze riscurile, în conformitate cu valorile noastre democratice comune și cu respectul pentru drepturile omului”, au declarat ei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE