Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Până la publicare, "taxa pe soare" continuă să genereze contradicții. Ce prosumatori ar putea fi afectați

Cei care își montează panouri fotovoltaice pe casă nu vor plăti o taxă suplimentară pentru energia produsă și consumată deocamdată. Explicația a fost dată de ministrul Energiei, Virgil Popescu. Guvernul a adoptat o ordonanță care prevede posibilitatea impunerii unei astfel de taxe, însă din 2026 și în anumite condiții. Pe de altă parte, specialiștii arată că Guvernul nu a fost capabil să transpună directiva Comisiei în mod corect, iar legea, odată publicată în Monitorul Oficial, poate afecta prosumatorii care au beneficiat sau beneficiază de scheme de sprijin.

Care este perspectiva ministrului Energiei

"Nu va fi o taxă de mâine, anul viitor, peste doi sau patru ani. Infirm categoric existența unei taxe pentru prosumatori, iar ministerul Energiei nu va susține niciodată înființarea unei taxe. Faptul că a fost transpusă o directivă prin care ar exista o posibilitate după decembrie 2026 de a introduce în anumite condiții o anumită taxare este una, iar introducerea unei taxe este complet alta", a declarat Virgil, Popescu, ministrul Energiei.

Guvernul României a transpus prin această ordonanță o directivă europeană, care impune un cadru general, pe care fiecare stat membru îl poate adapta realității sale.

Cum văd experții situația

"Arată slaba capacitate a administrației publice din România de a face transpuneri de directive europene în mod corect. În sensul în care aceste transpuneri nu sunt de fapt transpuneri, ci sunt traduceri. O traducere cuvânt cu cuvânt a articolului 21 din directivă. Dar, în mod evident, într-o transpunere de calitate, ar fi trebuit specificate mai mult niște detalii. Ori acesta este un cadru general. Ar fi trebuit în mod concret ca prevederea aceasta să spună clar ce va face legiuitorul în momentul în care se va depăși acest 8%", a explicat Corina Murafa, expert în politici energetice.

Abia după ce energia introdusă în sistem de prosumatori va atinge 8% din toată producția de energie a țării, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei va veni cu detalii despre felul în care vor fi taxați cei care au instalate panouri fotovoltaice. Abia din acel moment, producătorii de energie cu panouri fotovoltaice care depășesc 30 de kWh ar putea să plătească așa-zisa "taxă pe soare", însă nu multă lume va ajunge să aibă o asemenea capacitate de producție.

Ce presupune instalarea panourilor fotovoltaice

"Cam 45.000 de euro ar însemna 30 de kilowatti. Cam acestea ar fi costurile de instalare, deci o sumă totuși destul de mare ca să faci o investiție pe care să o amortizezi în câțiva ani. Ai nevoie de o suprafață, de un acoperiș, undeva la 6 mp pe kilowatt. Asta înseamnă că trebuie să ai minimum 200 de mp pentru un maximum de 30 de kilowatti", a spus Leon Arhire, constructor de parcuri fotovoltaice.

Ordonanța de urgență a atras critici atât din partea partenerilor de coaliție ai ministrului Energiei, cât și a celor din opoziție. Social-democraţii spun că atunci când va ajunge în dezbaterea parlamentară, PSD va înlătura prevederile care ar descuraja investiţiile din acest sector.

Ce spun parlamentarii

"Această ordonanță este aberantă. Va asigur ca atunci când va ajunge în parlament, această ordonanță va fi modificată", a declarat Daniel Zamfir, senator PSD.

"Nu obligă directiva europeană ca Guvernul României să taxeze prosumatorii. Directiva europeană dă o posibilitate – și nu e prima dată, sunt multe alte directive europene care spun că «statul membru poate»", a întărit deputatul Cătălin Drulă.

Cum se apără Virgil Popescu

"Faptul că se spune că se introduce o taxă este un fake-news. Nu se introduce nicio taxă", a explicat Virgil Popescu.

Însă explicațiile privind așa-zisa taxă pe soare au venit de la ministerul Energiei, într-o conferință întârziată cu o oră jumătate din cauza liderului AUR, George Simion, care a încercat să participe la conferința organizată de ministrul Energie, fără a i se permit accesul.

Ce spun reprezentanții organizațiilor de mediu

"E greu să spunem ceva până nu vedem publicată în Monitorul Oficial această ordonanță. Ne bazăm doar pe proiectele de lege și din păcate nici ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu a reușit să lămurească în totalitate cum stau lucrurile. Singura șansă pentru a ne lămuri este să așteptăm publicarea în Monitorul Oficial", a precizat Marian Mândru, reprezentant al Greenpeace România.

El a mai spus că în ceea ce privește aplicarea legislației europene, UE lasă la latitudinea statelor membre să aleagă dacă vor aplica prevederea directivei așa cum vine textul de la Comisie sau dacă o aplică în funcție de niște marje regăsite tot în textul directivei.

"Pot aplica s-a transformat în aplică, chiar dacă există în punctele următoare ale ordonanței niște condiții", a întărit acesta.

Cine ar putea fi afectat

"Aplică înseamnă că avem de-a face cu posibilitatea ca legea să fie aplicată deja. Mai ales în cazul punctelor a și c. Nu este vorba așa cum spune ministrul, din data de 2026. Acolo nu există niciun termen de acest gen. Așa că teoretic ar putea exista un impact pentru prosumatorii care au beneficiat sau beneficiază de scheme de sprijin sau care au peste 30 de kilowatti instalați. Acolo nu scrie nimic de 2026, ci doar pentru punctul b, care arată că s-ar aplica dacă puterea instalată în centrale electrice ar depăși 8% din puterea instalată din România", a explicat Marian Mândru.

Acesta a mai spus că punctul a poate afecta inclusiv foarte mulți prosumatori care au accesat fonduri prin programul Administrației pentru Mediu, Casa Verde Fotovoltaice, iar prevederile punctului c, cel referitor la puteri de peste 30 kilowatti, care nu face referire neapărat la cetățeni, ar putea avea impact asupra micilor companii, care ar vrea să-și acopere o parte din consum prin sistemele fotovoltaice, întreprinderi, industrii mici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE