Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Originile COVID. Cercetător chinez: Un coleg era îngrijorat de posibilitatea unei scurgeri de laborator

Fostul șef al Centrului de control al bolilor din China a jucat un rol cheie în răspunsul la originile pandemiei de COVID.

Un om de știință de top din guvernul chinez spune că nimic nu trebuie exclus în căutarea originii coronavirusului.

Profesorul George Gao - care a fost șeful Centrului pentru Controlul Bolilor din China - a jucat un rol central în combaterea pandemiei și în încercările de a afla de unde provine, potrivit Euronews.com.

Guvernul chinez respinge ideea provenienței virusului de la un laborator din Wuhan

Mulți oameni de știință cred că virusul s-a răspândit în mod natural de la lilieci la oameni. Dar alții spun că nu există suficiente dovezi pentru a exclude posibilitatea ca acesta să fi infectat mai întâi o persoană implicată în cercetări de laborator pentru a înțelege mai bine virușii.

Guvernul chinez a respins în repetate rânduri ideea că boala ar fi putut proveni dintr-un laborator din Wuhan, unde a apărut pentru prima dată COVID.

Dar, într-un interviu pentru podcastul BBC Fever: ”The Hunt for Covid's Origin”, profesorul Gao este mult mai puțin direct. "Întotdeauna poți suspecta orice. Asta este știința. Nu excludeți nimic", a spus el.

Profesorul Gao a adăugat că a fost efectuat un fel de investigație la Institutul de Virusologie din Wuhan în urma epidemiei, menționând că "laboratorul a fost verificat de experți în domeniu".

Deși departamentul său nu a fost implicat în această investigație și nu a văzut rezultatele specifice, i s-a spus că acesta a primit un certificat de sănătate curat.

Un om de știință stabilit în Singapore, profesorul Wang Linfa, care a vizitat Institutul de Virusologie din Wuhan chiar în momentul în care epidemia de coronavirus a luat amploare spune că un coleg de la institut a fost îngrijorat de posibilitatea unei scurgeri de laborator, dar a respins această ipoteză.

Linfa a declarat că profesorul Shi Zhengli, un profesor cu aceeași specialitate la WIV, i-a spus că "și-a pierdut somnul timp de o zi sau două", deoarece era îngrijorată de posibilitatea ca "în laboratorul ei să existe o mostră de care nu știa că există... [care ar fi putut] să contamineze ceva și să iasă".

Dar spune că ea a verificat eșantioanele și a constatat că nu conțineau nicio dovadă a virusului sau, într-adevăr, niciun alt virus suficient de apropiat pentru a fi provocat epidemia.

Profesorul Wang crede că dovezile indică în mod covârșitor că virusul a trecut de la animale la oameni într-o piață din Wuhan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE