Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

OMS: COVID-19 nu mai este o urgență de sănătate globală

Organizația Mondială a Sănătății a declarat vineri că pandemia de COVID-19 nu se mai califică drept o urgență sanitară globală. Astfel este marcat un sfârșit simbolic al pandemiei devastatoare care a ucis cel puțin 7 milioane de persoane din întreaga lume, potrivit AP.

Faza de urgență s-a încheiat, dar virusul încă există

OMS a declarat că, deși faza de urgență s-a încheiat, virusul încă există, menționând recentele creșteri ale numărului de cazuri în Asia de Sud-Est și în Orientul Mijlociu. Agenția de sănătate a ONU spune că mii de oameni continuă să moară din cauza virusului în fiecare săptămână.

"Cu mare speranță declar că pandemia de COVID-19 nu mai este o urgență de sănătate globală", a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Asta nu înseamnă că COVID-19 a încetat ca amenințare globală la adresa sănătății

-Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general OMS

Acesta a mai spus că nu va ezita să convoace din nou experții pentru a reevalua situația în cazul în care COVID-19 "va pune lumea noastră în pericol".

Tedros a declarat că pandemia a avut o tendință de scădere de mai bine de un an, recunoscând că majoritatea țărilor au revenit deja la viața de dinaintea COVID-19. El a deplâns daunele pe care pandemia le-a provocat comunității globale, spunând că virusul a distrus întreprinderi și a aruncat milioane de oameni în sărăcie.

"COVID a schimbat lumea noastră și ne-a schimbat pe noi", a spus el, avertizând că riscul apariției unor noi variante rămâne în continuare.

Când agenția de sănătate a ONU a declarat pentru prima dată coronavirusul drept o criză internațională, la 30 ianuarie 2020, acesta nu fusese încă denumit COVID-19 și nu existau focare majore dincolo de China.

Mai mult de trei ani mai târziu, virusul a provocat aproximativ 764 de milioane de cazuri la nivel mondial și aproximativ 5 miliarde de persoane au primit cel puțin o doză de vaccin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE