Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Opozanții și criticii președintelui Vladimir Putin caută refugiu în alte țări. Care este destinația principală

Mulți dintre aceștia au preferat să caute refugiu în alte țări, iar una dintre destinațiile principale este Polonia.

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, pe fondul cenzurii și propagandei sporite, unii membri ai opoziției, jurnaliști și activiști ruși au căutat refugiu în afara țării lor.

Anastasia Sergeeva, Asociația Pentru Rusia Liberă: „Propaganda folosește foarte activ mesajul/informația că în afara Rusiei nimănui nu-i plac rușii, iar acești oameni chiar își pierd speranța că se poate face ceva, că cineva din afara Rusiei îi pasă de ei.”

Din 24 februarie, numărul rușilor care caută siguranță a crescut.

Anastasia Sergeeva, Asociația pentru Rusia Liberă: „În ultimele luni, numărul de oameni este în creștere. Tot după începutul războiului am mai avut un alt grup – cetățenii ruși care locuiau în Ucraina. După 2014, mulți activiști, activiști ruși sunt în pericol și au părăsit Ucraina.”

Alina și Andrei sunt doi jurnaliști din Kazan. După o lungă călătorie prin Turcia și Georgia au ajuns, la sfârșitul lunii martie, la Varșovia.

Andrei Grigorev, jurnalist, Radio Liberty: „Am fost deja să filmez proteste la Kazan, dar eram deja expuși, se folosea noua legislație rusă, puteau să ne aresteze, să ne percheziționeze în orice moment. Înțelegem foarte bine că, odată cu războiul de acum, să stai în Rusia și să lucrezi în mass-media, este periculos, intră sub incidența legii penale.”

Alina Grigoreva, jurnalist, Radio Liberty: „Aerul a devenit atât de greu, încât a fost imposibil de respirat. Colegii noștri sunt peste tot, unii în Georgia, alții în Turcia, oriunde pot să ajungă."

Andrei Grigorev, jurnalist, Radio Liberty: „Jurnaliştii, după cum ne-am dat seama, sunt în pericol de până la 15 ani de închisoare. Acesta este preţul pe care îl plătim pentru a spune adevărul, numiţi război – război.”

În timp ce situația din țară rămâne tensionată, sondajele și cercetările arată încă o mare aprobare pentru politicile lui Putin în Rusia, prin urmare, plecarea nu este neapărat o decizie politică.

Kacper Wanczyk, Universitatea din Varșovia, Polityka Insight: „Nu cred că există o opoziție uriașă, o opoziție populară față de războiul din Rusia. Unii oameni au decis să se mute în străinătate, dar cred că politica este doar unul dintre motive. Cred că unii dintre ei sunt mai îngrijorați de situația economică. În prezent nu este chiar atât de rău, dar primim deja câteva informații despre unele probleme interne."

Numărul exact al rușilor care au părăsit Rusia începând cu 24 februarie este necunoscut – experții estimează acest număr de la 300.000 la chiar peste milioane de oameni. Polonia, care a devenit o destinație populară pentru opoziția belarusă, îi primește acum și pe ruși.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE