Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

OMS: Probabilitate scăzută ca epidemia de variola maimuței să se transforme în pandemie

Organizația Mondială a Sănătății nu consideră că epidemia de variolă a maimuței din afara Africii va duce la o pandemie, potrivit unui oficial. Rosamund Lewis, responsabil tehnic pentru variolă, a mai spus că nu este clar dacă persoanele infectate care nu prezintă simptome pot transmite boala, notează Reuters.

În luna mai au fost raportate peste 300 de cazuri de variola maimuței, majoritatea în Europa. Variola maimuței este o boală de obicei ușoară, care prezintă simptome asemănătoare gripei, dar și o erupție cutanată.

OMS analizează dacă epidemia ar trebui să fie evaluată drept o potențială urgență de sănătate publică de interes internațional (PHEIC). Încadrarea în această categorie, similară COVID-19 și Ebola, ar contribui la îmbunătățirea cercetării și alocarea de finanțare, pentru a limita răspândirea bolii și consecințele ei.

Întrebată dacă focarul actual de variola maimuței are potențialul de a se transforma într-o pandemie, Rosamund Lewis, responsabil tehnic pentru variolă, din cadrul programului OMS pentru urgențe sanitare, a declarat: "Nu știm, dar nu credem că are potențialul".

"În momentul de față, nu suntem îngrijorați de o pandemie globală", a adăugat aceasta.

Tulpina virusului care este responsabilă pentru declanșarea pandemiei poate ucide un număr redus al celor infectați, însă, până în acest moment, nu au fost raportate decese, mai arată sursa citată.

Cele mai multe cazuri de variola maimuței au apărut cu precădere în Europa, mai multe decât în țările din Africa Centrală și de Vest, unde virusul este endemic.

Așadar, oamenii de știință caută să afle ce poate explica augumentarea neobișnuită a numărului de cazuri, în timp ce autoritățile de sănătate publică suspectează că există un anumit grad de transmitere comunitară.

Totodată, unele țări au început să vaccineze contacții apropiați ai cazurilor confirmate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE