Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Olaf Scholz vine cu explicații: „Turbina care asigură funcționarea gazoductului Nord Stream 1 nu are nicio problemă.”

Nu există nici o problemă în ceea ce privește turbina necesară bunei funcționări a gazoductului Nord Stream 1. Declarația îi aparține cancelarului Germaniei, care a vizitat uzina unde este depozitat utilajul.

Turbina poate fi livrată, trebuie doar ca Rusia să o ceară, afirmă Olaf Scholz. Compania Gazprom, controlată de Rusia, a redus puternic livrările de gaze naturale prin conducta Nord Stream 1, invocând probleme tehnice. La ora actuală, conducta care ajunge în Germania transportă numai o cincime din cantitatea de gaze posibilă.

„Ceea ce este important pentru mine este să clarificăm faptul că această turbină este disponibilă în orice moment și că poate fi utilizată. Nimic nu stă în calea transportului său către Rusia, cu excepția faptului că rușii care o cumpără trebuie să afirme că și doresc turbina și să furnizeze informațiile necesare pentru transportul în Rusia. Toate celelalte aprobări au fost obținute.”, a declarat Olaf Scholz.

De altfel, cancelarul german Olaf Scholz a deschis miercuri calea unei prelungiri a duratei de exploatare a ultimelor trei centrale nucleare aflate în activitate în Germania, din cauza unor temeri tot mai mari faţă de izbucnirea unei crize energetice din cauza unui conflict în domeniul gazelor naturale cu Rusia, relatează AFP.

Ultimele centrale nucleare ”nu sunt pertinente decât pentru producţia de electricitate şi doar pentru o mică parte a acesteia”, însă ”poate avea. cu toate acestea, sens” să nu fie scoase din reţea aşa cum s-a prevăzut, a anunţat cancelarul german.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE