Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicolae Ciucă spune că oficialii de la Bruxelles susțin aderarea României la Schengen: „Sunt perspective pozitive pentru ridicarea MCV”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, că toţi oficialii cu care a avut întâlniri pe parcursul vizitei de două zile pe care a efectuat-o la Bruxelles au subliniat susţinerea pentru aderarea României la Spaţiul Schengen.

„Toţi interlocutorii au subliniat susţinerea de care România se bucură pentru a continua şi a finaliza procesul de aderare la Schengen”, a spus premierul, într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui Ciucă, rezultatele comisiei de evaluare sunt „cât se poate de pozitive”.

„Asigură continuarea cadrului de evaluare şi discuţii în vederea clarificării oricărei probleme la nivelul oricărui stat membru Schengen, astfel încât atunci când va fi luată decizia în Consiliul JAI să putem să avem susţinerea pe baza meritului de care ţara noastră trebuie să se bucure, merit care trebuie să-i fie recunoscut pentru tot ceea ce a realizat astfel încât să îndeplinească toate cerinţele acquis-ului Schengen”, a afirmat prim-ministrul.

Şeful Executivului a menţionat că nu a citit raportul deoarece acesta nu este public, dar a primit informaţiile de la reprezentanţii României care au participat la analiza acestuia.

„Raportul este unul foarte pozitiv”

„Raportul este unul foarte pozitiv, primind aprecierile de la toţi cei care au participat la această activitate. Este o dovadă a faptului că România a făcut ceea ce trebuie astfel încât să îndeplinească standardele şi condiţiile acquis-ului Schengen şi, pentru că am spus-o şi am să o repet, acest demers nu se va opri la momentul în care vom primi aprobarea să intrăm în Spaţiul Schengen, va trebui să continue şi suntem pregătiţi tocmai din acest motiv să probăm prin ceea ce am realizat şi prin ceea ce suntem pregătiţi să facem în continuare pentru a fi cu adevărat membri Schengen. Am demonstrat că suntem în măsură să protejăm graniţele externe ale UE, am făcut-o şi înainte de începerea conflictului, după începerea conflictului şi mai abitir şi provocarea, presiunea pe întreg serviciul de graniţă a fost una cât se poate de complexă şi dinamică şi iată-ne astăzi că, după atâta timp, putem să ieşim şi să spunem fără niciun fel de reţinere că România are şi personalul şi dotarea tehnică şi procedurile în conformitate cu standardele cerute, astfel încât să devină membru Schengen”, a explicat Ciucă.

El a completat că, în prezent, sunt unele probleme care trebuie clarificate în relaţie bilaterală cu Olanda, iar ministrul de Interne, Lucian Bode, a transmis o scrisoare omologului său din această ţară pentru o misiune suplimentară în privinţa Schengen.

„Am convingerea că, aşa cum a rezultat din întâlniri şi din discuţiile avute, toate aceste chestiuni vor fi rezolvate în timp oportun”, a adăugat Nicolae Ciucă. 

„Sunt perspective pozitive astfel încât României să-i fie ridicat MCV”

Premierul a mai afirmat că sunt perspective pozitive astfel încât României să-i fie ridicat Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), după întâlnirea pe care a avut-o la Bruxelles cu şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, completată de discuţiile tehnice pe care ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, le-a avut cu vicepreşedinte CE Vera Jourova şi comisarul pentru Justiţie, Didier Reynders.

„În ceea ce priveşte MCV, am avut discuţii care sunt legate de întreg procesul tehnic prin care s-au elaborat legile Justiţiei. Au fost discuţii tehnice pe care domnul ministru Predoiu le-a purtat la nivelul Comisiei atât cu comisarul Reynders, cât şi cu doamna Jourova şi, de asemenea, sunt perspective pozitive astfel încât României să-i fie ridicat acest capitol al Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, a declarat prim-ministrul, într-o conferinţă de presă, la finalul vizitei pe care a efectuat-o la Bruxelles.

El a subliniat că, în urma întâlnirii pe care a avut-o joi cu europarlamentarii români, s-a convenit asupra unei acţiuni comune pentru îndeplinirea obiectivelor legate de ridicarea MCV şi aderarea la Spaţiul Schengen.

„La întâlnirea pe care am avut-o cu europarlamentarii doresc să subliniez un singur aspect. A fost o întâlnire cât se poate de benefică şi, practic, indiferent de culoarea politică, am convenit împreună să ne folosim toate resursele şi să facem în aşa fel încât să vedem în ceea ce înseamnă ridicarea MCV şi aderarea la Spaţiul Schengen. Amândouă obiective naţionale pe care trebuie să le ducem la bun sfârşit. Încă o dată, nu contează culoarea politică, contează partea de obiectiv naţional", a completat Ciucă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE