Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oficial olandez: România poate intra în Schengen. Există discuții despre Bulgaria

Extinderea Spațiului Schengen trebuia să înceapă mai devreme, având în vede crizare migrației, a declarat, pentru Euronews România, secretarul de stat pentru Justiţie şi Securitate din Țările de Jos. Eric Van Der Burg spune că oficialii olandezi nu au nimic împotriva aderării României la spațiul de liberă circulație. Problema este însă lipsa controlului la frontiera dintre România și Bulgaria. De asta, nici țara noastră, nici Bulgaria nu au fost primite în Schengen.

Întrebat dacă este un moment potrivit ca extinderea spațiului Schengen să fie realizată în contextul crizei migrației, Eric van der Burg a afirmat că aceste discuții ar fi trebuit purtate „mai devreme”.

„Nu, nu este (un moment potrivit pentru extinderea Spațiului Schengen, n.red). Aceste discuții ar fi trebuit să fie duse mai devreme. Nu e momentul potrivit, dar este prima ocazia când putem vorbi despre acest subiect.

Pentru Țările de Jos, România nu e o problemă. România poate intra în Schengen. Bulgaria este însă o problemă. Pentru noi nu există discuții despre România, dar există discuții despre Bulgaria. Ideea este că între Bulgaria și România nu există control la frontieră. Iată de ce România nu este încă în Schengen”, a afirmat secretarul de stat pentru Justiţie şi Securitate din Țările de Jos, care este prezent la reuniunea informală a Consiliului JAI, la Stockholm.

La rândul său, ministrul suedez al Justiției, Gunnar Strommer, a dat de înțeles că discuția despre extinderea Spațiului Schengen „s-a încheiat într-un anumit fel în decembrie”, la Consiliul JAI, când aderarea României și Bulgariei a fost respinsă.

„Suntem foarte siguri că vom fi capabili să înaintăm cu aceste aspirații (migrația, n.red). În ceea ce ține de Schengen, evident, această discuție s-a încheiat într-un anumit fel în decembrie. Am spus că suntem gata să avem un rol constructiv în a merge înainte. Haideți să vedem care este acum poziția diverselor părți. Și revenim la acest subiect”, a afirmat Gunnar Strommer, pentru Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE