Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Ocrotiți” prin exterminare: 436 de copii internați în Căminul Spital Plătăreşti au murit în perioada comunistă

Peste 15.000 de copii internați în căminele-spital sau în orfelinatele din România au murit în perioada comunistă. Cea mai recentă investigație scoate la iveală moartea a peste 400 de copii internați în căminul-spital Plătărești din Călărași. Acolo au fost internați peste opt sute de copii, iar cei care au supraviețuit au fost tratați inuman de cei care ar fi trebuit să îi îngrijească.

Sute de copii exterminați

În urma cercetărilor făcute de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului au fost găsite probe care arată că 881 de copii au fost supuși unor tratamente inumane. 436 dintre copiii internați în căminul din Plătărești, au murit.

Florin Daniel Șandru -președinte executiv ICCMER: „Am constatat că există un anumit tipar în ceea ce privește jurisdicția și regulamentele în baza cărora funcționau aceste cămine-spital, tratamente care erau aplicate minorilor. Medicația aplicată minorilor. De unde rezultă și înspăimântătoarea rată a mortalității, care variază între 50-80%, niciodată mai puțin de atât”.

În aceste instituții erau internați minori din medii sociale diverse, copii orfani sau abandonați, încadrați de multe ori fără temei medical în această categorie a irecuperabililor. Erau pur si simplu copii abandonați de familii. Căminul era plasat într-o zonă izolată la vreo 20 de km de București.

Cei mai mulți dintre copiii care au murit în căminul din Plătărești aveau între 3 și 8 ani.

Mihai Bran - medic psihiatru: „În raportul pe care l-am alcătuit am incercat să subliniem și niște cazuri mai speciale spunem noi, sunt scrise cu nume și prenume pentru a fi investigate. Să parcurgem aceste documente a fost un exercițiu de tarie, chiar și pentru medici e greu, ne-au marcat cu multe nopți dormite nu tocmai bine”.

La 34 de ani de la revoluție, statul român încă nu a condamnat oficial ororile suferite de copii în orfelinatele groazei din perioada comunistă. Reprezentanții IICCMER au depus un denunț la Parchetul General, care conține toate probele pe care le-au adunat în dosarul căminului Plătărești. În prezent, institutul investighează alte 20 de astfel de cămine, iar indiciile conturează o realitate crudă:  același tip de atrocități au fost comise în toate instituțiile verificate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE