Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Probe privind moartea a peste 400 de copii într-un cămin spital, în perioada comunismului, la Parchet

Publicat de: Răzvan Boboc

Un denunţ privind tratamentele inumane şi degradante aplicate minorilor internaţi în Căminul Spital nr. 4 Plătăreşti, unde au murit 436 de copii, în intervalul februarie 1978 - iunie 1991, va fi depus la Parchetul General.

Demersul este făcut de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICMER) care a strâns probele în urma unei investigații.

Tratamente inumane şi degradante aplicate minorilor

IICCMER: ”Vom depune marţi, 12 decembrie, un denunţ la Parchetul General, ce conţine un număr de peste 1500 de file cu probe privind organizarea unui regim caracterizat prin tratamente inumane şi degradante aplicate minorilor internaţi în Căminul Spital nr. 4 Plătăreşti, care au dus nemijlocit la decesul a 436 dintre ei, şi la provocarea de suferinţe inimaginabile unui număr cel puţin la fel de mare de minori care au supravieţuit aceluiaşi regim”.

Instituția va prezenta, marți, rezultatele investigaţiei privind decesul a 436 de minori internaţi în Căminul-spital nr. 4 Plătăreşti, judeţul Călăraşi şi date despre perioada de funcţionare a Secţiei de minori a Căminului-spital Plătăreşti, în intervalul februarie 1978 - iunie 1991.

Secția de minori a funcționat între februarie 1978 şi iunie 1991

Căminul-spital nr. 4 Plătăreşti, aflat la aproximativ 20 km de Bucureşti, a fost înfiinţat în 1952, în incinta Mănăstirii din Plătăreşti. Era, de fapt, în chiliile mănăstirii şi era destinat persoanelor adulte cu afecţiuni neuropsihiatrice cronice.

Pentru că la nivelul municipiului Bucureşti, în anii 70, nu exista o unitate de profil pentru minorii cu deficienţe, s-a luat decizia înfiinţării unei secţii speciale, într-o clădire nouă, special construită, care ţinea administrativ de spital. Această secţie de minori a funcţionat între februarie 1978 şi iunie 1991.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE