Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

”O vreau înapoi acum”: Familiile ostaticilor deținuți de Hamas cer eliberarea imediată a acestora

Membrii familiilor a zeci de ostatici răpiți de militanții Hamas au protestat sâmbătă în fața Ministerului israelian al Apărării din Tel Aviv pentru a cere eliberarea imediată a celor dragi lor, potrivit Euronews.com.

”A fost răpită în pijamale”

Liri Elbag este una dintre persoanele despre care se crede că sunt ținute ostatice de Hamas. Mama sa a fost una dintre persoanele care au participat la demonstrație.

"Aceasta este fiica mea, Liri Elbag. A fost răpită în pijamale", a declarat Shira Elbad în timp ce ținea în mână o fotografie a copilului ei.

"[Ea a fost dusă] în Gaza. Și o vreau înapoi acum. Ea era în armată, era în baza militară. Are 18 ani, este doar un copil. Dar ea nu vrea să lupte. Nimeni nu vrea să lupte. Cred că nici în Gaza nu vor să lupte. Nimeni nu vrea să lupte. Toată lumea vrea doar să trăiască."

Soția și cei doi copii ai lui Avichai Brodetz au fost răpiți în locuința lor din apropierea graniței cu Gaza. De atunci nu a mai primit nicio veste de la ei. El a inițiat adunarea în fața ministerului pentru a transmite mesajul său către lume.

"Există un motiv pentru care s-a făcut acest lucru", a declarat Brodetz. "Cineva sau ceva încearcă să ne spună ceva. Ceea ce vreau să cred este că [ei] încearcă să ne spună "pace, nu război". Suntem cu toții oameni. Nimeni nu vrea copii morți".

În asaltul Hamas asupra sudului Israelului, care a ucis peste 1.300 de persoane, luptătorii grupării au capturat zeci de israelieni și unii cetățeni străini sau cu dublă cetățenie, inclusiv copii, femei și bătrâni, târându-i în Fâșia Gaza.

Nu este clar câte persoane sunt ținute ostatice

Israelul estimează că cel puțin 150 de persoane au fost luate în captivitate. Soarta lor devine din ce în ce mai complicată pe măsură ce Israelul continuă bombardamentele asupra Gaza. 

Hamas a afirmat că peste 20 de prizonieri au fost uciși în loviturile aeriene israeliene asupra Fâșiei Gaza.

În replică, Forțele de Apărare ale Israelului au raportat că au găsit cadavrele ostaticilor, dar nu au confirmat numărul acestora.

Dar, potrivit corespondentului Euronews Valerie Gauriat, care a participat la protest, unii dintre participanți au cerut încetarea politicilor guvernamentale care, în opinia lor, au contribuit la ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie.

"A fi împotriva Hamas nu înseamnă că trebuie să ucidem un copil din Gaza", a declarat pentru Euronews Chitayat Kashi, un activist.

Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, cel puțin 2.329 de palestinieni au fost uciși de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, în timp ce cei 2,3 milioane de civili din enclavă se confruntă cu o luptă tot mai grea pentru hrană, apă și siguranță.

Iar spitalele sale se așteaptă să rămână fără combustibil în două zile, potrivit ONU.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE