Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O regiune din Franța va acorda concediu menstrual. Ce prevede proiectul inspirat de modelul spaniol

Autoritățile regiunii Nouvelle-Aquitaine din sud-vestul Franței urmează să aprobe acordarea concediului menstrual. De asemenea, metrolopola Strasbourg și orașul Saint-Ouen au lansat proiecte pilot în ultimele luni, scrie Le Figaro.

Consiliul regional din Nouvelle-Aquitaine vrea să ofere un concediu menstrual de două zile pe lună pentru angajatele sale, sub rezerva unei adeverințe medicale, după cum prevede un proiect ce va fi suspus votului comisiei permanente lunea viitoare. Inițiativa prevede că angajatele din regiune vor putea să își ia "două zile de concediu special pe lună pe motive medicale, fără zi de așteptare și, prin urmare, fără a le fi reținuți bani din salariu", a anunțat Consiliul într-un comunicat de presă făcut public marți.

Este vorba despre una dintre primele inițiative de acest tip în Franța, notează Le Figaro.

La sfârșitul lunii martie, orașul Saint-Ouen din departamentul Seine-Saint-Denis a lansat un proiect pilot privind concediul menstrual pentru angajatele sale, iar săptămâna trecută, metropola Strasbourg a anunțat că vrea să aplice o măsură similară de anul viitor.

”În lipsa unei măsuri aplicate la nivel național, ține de responsabilitatea fiecărui angajator să îmbunătățească viața profesională a angajatelor care suferă de endometrioză sau de menstruație dureroasă", precizează regiunea Nouvelle-Aquitaine. Prin urmare, aceasta speră să "încurajeze Guvernul și parlamentarii să accelereze lucrările pentru a oferi un răspuns legal la această problemă de sănătate publică".

În luna februarie, Spania a adoptat o lege care le permite persoanelor care se confruntă cu dureri deosebit de puternice în timpul menstruației să își ia concediu plătit de la muncă, o premieră pentru Europa, potrivit euronews.com.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE