Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O profesoară, judecată pentru susținerea Rusiei. Le-a spus copiilor că nu este război în Ucraina și că rușii suferă

În Cehia, o profesoară a fost trimisă în judecată, după ce a încercat să motiveze crimele de război ale Rusiei în Ucraina. În timpul orelor, ea a susținut că în Ucraina nu este război. Școala a suspendat-o pe profesoară și apoi a concediat-o. Ea a fost judecată pentru că ar fi aprobat genocidul din Ucraina.

La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, profesoara Martina Bednarova le-a spus copiilor de la școala primară că de fapt nu există nici un război. Copiii au auzit de la profesoara lor că ucrainenii sunt aceia care ucid, ard și jupuiesc cetățeni ruși în Donbas încă din 2014. Așa că a ajuns în fața judecătorilor.

Richard Petrasek, avocat: ”Ea a negat războiul, de exemplu, declarând că nu se întâmplă nimic la Kiev. Kievul a fost ținta principală a atacului din 25 februarie (2022).”

Elevii i-au înregistrat declarațiile, iar profesoara a fost suspendată și apoi dată afară din școală. Profesoara de limbă cehă a fost acuzată că a negat, a pus la îndoială, aprobat și justificat genocidul.

Marta Bednarova, fostă profesoară: ”Evident că nu înțelegeți ceea ce am spus, când spun că nu voi comenta și când spun mulțumesc, am terminat.”

Roman Maca, analist: ”Profesoara este o victimă a propagandei de război rusești, a diferitelor conspirații și a crezut atât de mult în ele încât a început să le răspândească în școală și să le ducă în mintea copiilor, ceea ce mi se pare inacceptabil.”

Profesoara a fost achitată, dar statul va face apel

Instanța a decis că fapta profesoarei nu a fost o infracțiune și că femeia a eșuat în calitate de profesor, iar pentru asta concedierea a fost o pedeapsă suficientă. Conducerea școlii a refuzat să comenteze acest caz.

Roman Maca, analist: ”Profesoara a pierdut contactul cu realitatea și este problematic pentru cineva cu astfel de atitudine să predea copiilor. Probabil că ar fi greșit ca cineva care predă fizică să susțină că pământul este plat.”

Instanța a achitat-o pe acuzata Martina Bednarová, care și-a negat întotdeauna vinovăția și a susținut că a fost întotdeauna doar opinia ei. Pe de altă parte, statul va face apel.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE